FŐVÁROSI HÍRHATÁR - Pestszentlőrincen hadjáratot folytatnak a szegények ellen

FŐVÁROSI HÍRHATÁR
   
 2019.06.16.
 Vasárnap
Ma Jusztin napja van.
Holnap Laura napja lesz.
   EUR árfolyam
   321,94 Ft
   CHF árfolyam
   286,79 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2013. 08. 16. 09:18     


Pestszentlőrincen hadjáratot folytatnak a szegények ellen
A Fidesz Pestszentlőrincen is megmutatta szociális érzéketlenségét: közel 40 százalékkal fölemelték az önkormányzati lakásokban a lakbért – ennyit a bérlők egyre kevésbé képesek kifizetni. Országszerte is egyre kevesebben tudják fizetni a lakhatási költségeiket: csaknem 2,4 millió ember érintett közüzemi díjtartozásokban.

A Fidesz Pestszentlőrincen is megmutatta szociális érzéketlenségét: közel  40 százalékkal fölemelték az önkormányzati  lakásokban a lakbért – ennyit a bérlők egyre kevésbé képesek kifizetni. Országszerte is egyre kevesebben tudják fizetni a lakhatási költségeiket: csaknem 2,4 millió ember érintett közüzemi díjtartozásokban.


A Fidesz országos politikájával összhangban a fővárosi Pestszentlőrincen is hadjáratot folytatnak a szegények ellen. A kerület önkormányzata 2011-ben csaknem 40 százalékkal emelte föl a lakbéreket. Mára már egyértelműen látszódnak a radikális emelés káros, romboló hatásai: akik a korábbi feltételek szerint szerződtek, egyre reménytelenebb helyzetbe kerülnek, egyre nagyobb hátralékot halmoznak föl.

 

A fideszes önkormányzat emellett úgy változtatta az önkormányzati lakáshoz jutás lehetőségeit, hogy a fizetőképesség nagyobb súlyt kapott a rászorultsággal szemben. Így az új bérlők már képesek fizetni a megemelt díjat, ennek ára, hogy a legrászorultabbak kiszorulnak a rendszerből. A Fidesz a legnehezebb helyzetben lévőket hagyja magára.  A hajléktalanságot büntetik, a terjedését azonban
elősegítik.

 

Magyarországon emberek milliói fenyegetettek azzal, hogy elveszíthetik a lakhatásukat. A KSH adatai szerint csaknem 760 ezer háztartásban volt valamilyen közműdíj-tartozás 2012-ben, a lakosság közel negyede érintett.  Minden ötödik deviza jelzáloghitelt képtelenek az adósok fizetni.

 

Az Együtt-PM szerint a lakhatási válságot nem mélyíteni, hanem megoldani kell, amelyre konkrét javaslataink vannak. A devizahitelesek ingatlan-tulajdonrészét, a bankok követeléseit és az állam meglévő szociális bérlakás-szektorát "egy kalap alá" vennénk, annak érdekében, hogy kedvezményes áron, bérlőként, mindenkinek legyen fedél a feje felett.

 

Ez a bankoknak is érdekük, hiszen így tehervállalásuk is elvárható az alap létrehozásában, természetesen a pénzügyi szférával történt egyeztetések után. Az alaptól megfelelően alacsony, a bérlők teherviselő képességéhez méretezett díjjal lenne lehetséges lakást bérelni.

A fideszes büntető és pénzbehajtó politika helyett az embereket segítő lakáspolitika kell.

 

Scheiring Gábor országgyűlési képviselő, Az Együtt 2014 – Párbeszéd Magyarországért szakpolitikusa

Petrovai László a Párbeszéd Magyarországért önkormányzati képviselője


Budapest Főváros XVIII. kerület, Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzatának közleménye:


Scheiring Gábor, a PM szakpolitikusa szűkkörű villám sajtótájékoztatón ismertette a pestszentlőrinci szociálpolitika hiányosságait. A valós számadatok hátterét azonban nem tárta fel, így a megfelelő informáltság biztosítása érdekében az alábbi összefoglaló stabilitást adhat a gyenge lábakon álló közlemény számára.

 

A Párbeszéd Magyarországért által szerevezett, már-már flashmob kategóriába sorolható pestszentlőrinci villám sajtótájékoztatón Scheiring Gábor KSH munkatársak áldozatos munkáját megszégyenítő igyekezettel és felkészültséggel számszerűsítette a kerületi Fideszes vezetés lakástámogatási politikájában elkövetett hibákat.

 

A 40%-os lakbéremelés tényét hangsúlyozva a PM szakpolitikusa valószínűleg csupán a rendelkezésére álló idő rövidsége miatt nem fejtette ki bővebben az emelés létjogosultságát és a lakosság által is értelmezhető jelentését, jelentőségét.

 

2013-ban Pestszentlőrinc-Pestszentimrén a szociális lakbérek mértéke még a 40%-os emelés után sem éri el a piaci lakbérek mértékének felét.  Az adósok száma ráadásul az elmúlt két évben a megnövekedett terhek mellett sem emelkedett, ugyanakkor a fizetési fegyelem jelentős mértékben nőtt. Akiknek az elmúlt időszakban el kellett hagyniuk az önkormányzat által kiutalt lakást, már a 40%-os emelés előtt is jelentős lakbértartozással rendelkeztek.

 

A gyakran többmilliós tartozást felhalmozó ügyfelek gondjainak terhét az előző városvezetés nem akarta, vagy kompetencia hiányában nem tudta a vállára venni, így a felelősség kérdése gyors és elemi matematikai műveletek segítségével alátámaszthatóan nem a jelenlegi vezetést terheli.

 

Havi szintű huszonezer forintos tartozásokból ugyanis értelemszerűen két éven belül a tudomány mai állása szerint, de még a pénzromlás figyelembevétele mellett is lehetetlen többmilliós hátralékot felhalmozni. A kummulatív műveletek azonban a százalékszámításhoz képest nyilvánvalóan fejlettebb matematikai készséget és alaposabb kutatómunkát  kívánnak.

 

A számok fogságából kitörve lényeges, de a sajtótájékoztatón el nem hangzott tény, hogy a XVIII. kerületi Önkormányzat országos viszonylatban is egyedülálló módon nem csak a szociális lakásokkal nem rendezőket támogatja, de pályázati úton a devizahiteleik miatt otthonukat elvesztő, és állami támogatásban egyéb módon nem részesülő rászorulóknak is jelentős anyagi hozzájárulás igénylését teszi lehetővé. A Kormányhivatal által biztosított kötelező lakásfenntartási támogatás mellett a XVIII. kerületi Önkormányzat saját elhatározásból további lakhatást segítő támogatással igyekszik a rászorulók helyzetén javítani, a családsegítőben pedig adósságrendezési és adósságcsökkentési szolgáltatások is igénybe vehetők.

 

Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzata a szervezet zászlajára is tűzött jelszót magáévá téve a párbeszéd műfaját támogatja, és a sajtótájékoztatón elhangzott monológ drámaiságát oldva a Párbeszéd Magyarországért tagjai számára is - csak úgy, mint eddig - közérdekű információk vonatkozásában mindenkor rendelkezésre áll.


 

 

MTI 


További hírek

  Szeptembertől jelentősen változik a Pilis-völgyben a buszközlekedés
2018. 08. 30. 13:00 fovarosi-hirhatar.hu
  Millióan rajonganak a nemlétező lányért
2018. 06. 27. 09:33 fovarosi-hirhatar.hu
  Egy üveg viszki után indult a Balatonnak a 13 éves gyerek –elájult, túlélte
2018. 06. 27. 09:33 fovarosi-hirhatar.hu
  Erősödő Fidesz, gyengülő Jobbik, felbukkanó Momentum
2017. 02. 24. 14:30 fovarosi-hirhatar.hu
  Elképesztő összegből épül meg a Puskás Stadion
2017. 02. 24. 13:15 fovarosi-hirhatar.hu
  Civilkampány indul a kórházi fertőzések feltárásáért
2017. 02. 23. 18:15 fovarosi-hirhatar.hu
  Enyedi Ildikó nem Orbánnak, hanem a tehetségének hálás
2017. 02. 23. 15:45 fovarosi-hirhatar.hu
  Tömeges kirúgások a Kaposvári Egyetemen
2017. 02. 23. 13:16 fovarosi-hirhatar.hu
  Sándor Mária Londonban boldogulna
2017. 02. 23. 12:26 fovarosi-hirhatar.hu
  Idegen NATO-hatalom tört Matolcsyra – állítja Matolcsy
2017. 02. 22. 17:01 fovarosi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport