|
|
|
Tweet |
|
|
|
De egyébként is, ki akarná megúszni ezeket a finomságokat, melyen rendkívül sokféleképpen fogyaszthatóak/variálhatóak? És mi kerül még húsvét tájt gyakrabban az asztalra? Összeírtunk egy listát természetesen a teljesség igénye nélkül.
Az ország észak-keleti csücskében a sárga túrónak legalább akkora hagyománya van, mint a sonkának és a kalácsnak. Ahány család, annyiféle sárga túró recept is létezik és ez az az étel, amit tényleg csak évente egyszer, a húsvéti ünnepkörben készítenek a háziasszonyok. Tej kell hozzá, tojás, mazsola, cukor és vaníliás cukor, ha édesen szeretjük, de sokan készítik sós verzióját is írja a Receptneked.hu.
Mivel a tojás és a sonka is rendkívül jól variálható, ezért húsvétkor ezeket többféleképp is lehet készíteni, főleg ha hidegtálakkal is készülünk. Bár kaszinótojást talán máskor is eszünk, nemcsak húsvétkor, ilyenkor mindenképp több asztalra kerül ebből az ízletes ételből. A tölteléke kedvünkre variálható, így akár a húsvéti sonkából vágott apró darabok is belekerülhetnek. Főtt sonka
Ennek azért szentelünk külön figyelmet, mert a húsvét főétele az omlós sonka. Bár az előre főzött és kötözött sonkák esetében sokszor van az az érzésünk, hogy zsákbamacskát veszünk, a családok többsége mégis ezt a megoldást válassza praktikus okokból. Pedig a sonkafőzés nem ördöngösség, így nem kell ahhoz konyhatündérnek lennünk, hogy jó legyen a végeredmény. Eleve ez megadja annak a lehetőségét, hogy találomra, hanem kedvünkre való nyers sonkát válasszunk, ami pont annyira zsíros és bőrös, amennyire azt szeretnénk. A sonka főzővizét mi magunk is ízesíthetjük, így kerülhet bele vöröshagyma, fokhagyma, babérlevél és különféle zöld fűszerek.
Egyes babonák úgy tartják, hogy a torma könnyfakasztó íze-szaga elűzi a rossz lelkeket, de napjainkban nem ezért kerül az asztalra. Remekül passzol a főtt sonka mellé, és bár igazi kihívás, ha magunk szeretnénk lereszelni a tormát, a végeredmény mindenképp magáért beszél. Akik nem bírják az erős ízt, lazítani szokták egy kis majonézzel, tejföllel. Padlutka
|
|
|
|