FŐVÁROSI HÍRHATÁR - Tízesével szerelnek le a rendőrök

FŐVÁROSI HÍRHATÁR
   
 2019.11.19.
 Kedd
Ma Erzsébet napja van.
Holnap Jolán napja lesz.
   EUR árfolyam
   334,91 Ft
   CHF árfolyam
   305,15 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2014. 10. 27. 23:47     


Tízesével szerelnek le a rendőrök
Aki teheti, az megy. Akár itthon, akár külföldön, de egyre többen próbálnak szerencsét a köteléken kívül. Voltak, akik csapatban vágtak neki. A nagy rendőrségi átalakítás zászlaja alatt igencsak ritkulni látszik az állomány.

Aki teheti, az megy. Akár itthon, akár külföldön, de egyre többen próbálnak szerencsét a köteléken kívül. Voltak, akik csapatban vágtak neki. A nagy rendőrségi átalakítás zászlaja alatt igencsak ritkulni látszik az állomány. Bár való igaz, senkit sem küldtek el, a Hír24 úgy tudja, az állandó bizonytalanság, a sokak által feleslegesnek vélt intézkedések és méltatlan áthelyezések miatt sok rendőr döntött úgy, megválik az egyenruhától.

 

Hivatásból munkavállalás lett

 

A Független Rendőr Szakszervezet főtitkára a Hír24-nek elmondta, sajnos nemcsak Budapesten érzékelhető a jelenség, hanem a vidéken szolgáló rendőrök közül is egyre többen döntenek a leszerelés mellett, főképp az elmúlt időszak intézkedései után. Pongó Géza úgy tudja, olyanok is akadnak, akik négy-ötfős csapatokban hagyják el az országot, hogy külföldön próbáljanak szerencsét.

 

A főtitkár szerint ez nagyon káros az állomány egészére nézve, az lenne a cél, hogy a kiképzett rendőröket megtartsák. Viszont nincs, ami itt tartsa őket, ez a pálya ma már nem vonzó, a hivatásszerető emberek az elmúlt idők intézkedéseinek köszönhetően ma már „csak” munkavállalók. A pálya egyre veszélyesebb, a munkaterhek egyre nagyobbak, a bérszínvonal ugyanakkor alacsony. Emelést pedig - egy igencsak szűk réteget, a tiszthelyetteseket  kivéve - öt éve nem kapott senki. Megszorítás ezzel szemben már sok volt, és lesz is.

 

 

Jelentkező akad, de…

 

A szakszervezet főtitkára szerint arról nincs szó, hogy ne lennének jelentkezők. Manapság főképp a szegényebb megyékben élő fiatalok választják a rendőri pályát, ám úgy látja, ezek a pályakezdők, amint megtapasztalják, milyenek a kilátások, rövid úton újabb megélhetési forrás után néznek. Pongó Géza szerint sajnos az idősebbek között is lesznek, akik feladják hivatásukat, amint jobb ajánlatot kapnak, pedig így az állomány értékes, tapasztalt rendőröket veszít el. Hozzáfűzte: ezek a számok csak emelkedhetnek, ha januárban hatályba lépnek a fegyveres szervek hivatásos állományú tagjait érintő újabb változások.

 

Megbénult az ország

 

A Belügyi és Rendvédelmi Dolgozók Szakszervezetének főtitkára is úgy látja, elképzelhetetlen, hogy emelkedjenek a bérek, ennek fényében pedig egyre többen hagyják ott az állományt. Bárdos Judit szerint sokaknak fogytán a türelme, tudomása szerint többen külföldre mennek, akár azért, hogy idénymunkát végezzenek, hiszen ezzel is jóval több pénzt vihetnek haza, mint Magyarországon rendőrként. De az sem ritka, hogy volt egyenruhások vagyonőrként, biztonsági őrként helyezkednek el - fűzte hozzá.

 

A szakszervezet főtitkára úgy véli, ez az ország megbénult, munkavállalói tekintetben pedig egyáltalán nincs jogbiztonság. Mint mondta, sok egyenruhás nincs tisztában azzal, milyen változások érintik őket januártól, pedig néhány hónapon belül búcsút mondhatnak a délutáni és az ügyeleti pótléknak, ami egyesek számára nem kevés bevételkieséssel jár majd.

 

 

Idegőrlő hónapok

 

Sok változáson ment keresztül a rendőrség az elmúlt hónapokban. Júliusban kiderült, a Nemzeti Nyomozó Irodát egybeolvasztják Készenléti Rendőrséggel, pontosabban utóbbi szervezet alá szervezik az ORFK „elit csapatát”. Augusztusban bejelentették a több mint négyszáz embert érintő átszervezést, ezzel együtt a Belügyminisztérium megszüntette a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) és a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) szervezett bűnözés elleni egységeit, illetve az NNI gazdaságvédelmi főosztályát is. És nem maradhattak ki a személycserék sem, több rendőri vezetőtől is megváltak. Ez idő alatt többször is elhangzott, hogy senkit sem bocsátottak el.

 

A még hátralévő változások kapcsán Budapest rendőrfőkapitánya szeptemberben azt mondta, novembertől új típusú irányítási rendszert vezetnek be a Budapesti Rendőr-főkapitányságon, ennek érdekében pedig jelentős átszervezés lesz. Osztályok szűnnek meg vagy olvadnak össze, 800 rendőrt pedig a kerületi kapitányságokra vezényelnek. Tóth Tamás ezzel együtt azt ígérte, a bérek nem fognak csökkenni. Úgy tudni, többen aggódnak amiatt, hogy változik a bérezésük.

 


További hírek

  Minden rendben, Orbán megtalálta Aczél elvtárs politikai végrendeletét
2019. 11. 16. 10:49 fovarosi-hirhatar.hu
  „Nettó árulás” – kirakják az MSZP-ből a budafoki kollaboránsokat
2019. 11. 16. 10:49 fovarosi-hirhatar.hu
  Puskás stadionavató: minden és mindenki a papírforma szerint égett le
2019. 11. 16. 10:49 fovarosi-hirhatar.hu
  Zuglóra több mint félévszázada nem látott próbatétel vár pénteken
2019. 11. 13. 11:01 fovarosi-hirhatar.hu
  Nem a DK-s képviselők strasbourgi nemjére
2019. 11. 13. 11:01 fovarosi-hirhatar.hu
  Már Borkai utódját tolja a Fidesz Győrött
2019. 11. 12. 16:35 fovarosi-hirhatar.hu
  DK-tag lett Kálmán Olga – s rögvest a párt által delegált fővárosi alpolgármester munkatársa lett
2019. 11. 10. 16:37 fovarosi-hirhatar.hu
  Pokorni 2.0: Nyilasbűnökkel vádolt nagyapja nevét lekapartatná a turulemlékműről a hegyvidéki polgármester
2019. 11. 10. 10:54 fovarosi-hirhatar.hu
  Kihallgatják a Ripost és az Origo főszerkesztőit a Donáth Annát támadó leszbikus rágalmazás miatt
2019. 11. 10. 10:54 fovarosi-hirhatar.hu
  Végleg eldőlt – Budapest nem lesz többé Orbán játékszere
2019. 11. 08. 12:58 fovarosi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport