FŐVÁROSI HÍRHATÁR - Tízesével szerelnek le a rendőrök

FŐVÁROSI HÍRHATÁR
   
 2020.04.07.
 Kedd
Ma Herman napja van.
Holnap Dénes napja lesz.
   EUR árfolyam
   359,95 Ft
   CHF árfolyam
   340,43 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2014. 10. 27. 23:47     


Tízesével szerelnek le a rendőrök
Aki teheti, az megy. Akár itthon, akár külföldön, de egyre többen próbálnak szerencsét a köteléken kívül. Voltak, akik csapatban vágtak neki. A nagy rendőrségi átalakítás zászlaja alatt igencsak ritkulni látszik az állomány.

Aki teheti, az megy. Akár itthon, akár külföldön, de egyre többen próbálnak szerencsét a köteléken kívül. Voltak, akik csapatban vágtak neki. A nagy rendőrségi átalakítás zászlaja alatt igencsak ritkulni látszik az állomány. Bár való igaz, senkit sem küldtek el, a Hír24 úgy tudja, az állandó bizonytalanság, a sokak által feleslegesnek vélt intézkedések és méltatlan áthelyezések miatt sok rendőr döntött úgy, megválik az egyenruhától.

 

Hivatásból munkavállalás lett

 

A Független Rendőr Szakszervezet főtitkára a Hír24-nek elmondta, sajnos nemcsak Budapesten érzékelhető a jelenség, hanem a vidéken szolgáló rendőrök közül is egyre többen döntenek a leszerelés mellett, főképp az elmúlt időszak intézkedései után. Pongó Géza úgy tudja, olyanok is akadnak, akik négy-ötfős csapatokban hagyják el az országot, hogy külföldön próbáljanak szerencsét.

 

A főtitkár szerint ez nagyon káros az állomány egészére nézve, az lenne a cél, hogy a kiképzett rendőröket megtartsák. Viszont nincs, ami itt tartsa őket, ez a pálya ma már nem vonzó, a hivatásszerető emberek az elmúlt idők intézkedéseinek köszönhetően ma már „csak” munkavállalók. A pálya egyre veszélyesebb, a munkaterhek egyre nagyobbak, a bérszínvonal ugyanakkor alacsony. Emelést pedig - egy igencsak szűk réteget, a tiszthelyetteseket  kivéve - öt éve nem kapott senki. Megszorítás ezzel szemben már sok volt, és lesz is.

 

 

Jelentkező akad, de…

 

A szakszervezet főtitkára szerint arról nincs szó, hogy ne lennének jelentkezők. Manapság főképp a szegényebb megyékben élő fiatalok választják a rendőri pályát, ám úgy látja, ezek a pályakezdők, amint megtapasztalják, milyenek a kilátások, rövid úton újabb megélhetési forrás után néznek. Pongó Géza szerint sajnos az idősebbek között is lesznek, akik feladják hivatásukat, amint jobb ajánlatot kapnak, pedig így az állomány értékes, tapasztalt rendőröket veszít el. Hozzáfűzte: ezek a számok csak emelkedhetnek, ha januárban hatályba lépnek a fegyveres szervek hivatásos állományú tagjait érintő újabb változások.

 

Megbénult az ország

 

A Belügyi és Rendvédelmi Dolgozók Szakszervezetének főtitkára is úgy látja, elképzelhetetlen, hogy emelkedjenek a bérek, ennek fényében pedig egyre többen hagyják ott az állományt. Bárdos Judit szerint sokaknak fogytán a türelme, tudomása szerint többen külföldre mennek, akár azért, hogy idénymunkát végezzenek, hiszen ezzel is jóval több pénzt vihetnek haza, mint Magyarországon rendőrként. De az sem ritka, hogy volt egyenruhások vagyonőrként, biztonsági őrként helyezkednek el - fűzte hozzá.

 

A szakszervezet főtitkára úgy véli, ez az ország megbénult, munkavállalói tekintetben pedig egyáltalán nincs jogbiztonság. Mint mondta, sok egyenruhás nincs tisztában azzal, milyen változások érintik őket januártól, pedig néhány hónapon belül búcsút mondhatnak a délutáni és az ügyeleti pótléknak, ami egyesek számára nem kevés bevételkieséssel jár majd.

 

 

Idegőrlő hónapok

 

Sok változáson ment keresztül a rendőrség az elmúlt hónapokban. Júliusban kiderült, a Nemzeti Nyomozó Irodát egybeolvasztják Készenléti Rendőrséggel, pontosabban utóbbi szervezet alá szervezik az ORFK „elit csapatát”. Augusztusban bejelentették a több mint négyszáz embert érintő átszervezést, ezzel együtt a Belügyminisztérium megszüntette a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) és a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) szervezett bűnözés elleni egységeit, illetve az NNI gazdaságvédelmi főosztályát is. És nem maradhattak ki a személycserék sem, több rendőri vezetőtől is megváltak. Ez idő alatt többször is elhangzott, hogy senkit sem bocsátottak el.

 

A még hátralévő változások kapcsán Budapest rendőrfőkapitánya szeptemberben azt mondta, novembertől új típusú irányítási rendszert vezetnek be a Budapesti Rendőr-főkapitányságon, ennek érdekében pedig jelentős átszervezés lesz. Osztályok szűnnek meg vagy olvadnak össze, 800 rendőrt pedig a kerületi kapitányságokra vezényelnek. Tóth Tamás ezzel együtt azt ígérte, a bérek nem fognak csökkenni. Úgy tudni, többen aggódnak amiatt, hogy változik a bérezésük.

 


További hírek

  Miközben az önkormányzatoktól pénzt vesznek el, 732 milliót tolnak egy egyházi iskola vívótermébe
2020. 04. 06. 11:19 fovarosi-hirhatar.hu
  Botka László különadó kiterjesztését javasolja a leggazdagabb magyarokra is
2020. 04. 06. 11:19 fovarosi-hirhatar.hu
  Hadat üzent Orbánnak a Magyar Orvosi Kamara
2020. 04. 05. 20:35 fovarosi-hirhatar.hu
  Napirendre tűzhető a Fidesz kizárása a Néppártból
2020. 04. 03. 11:54 fovarosi-hirhatar.hu
  Ingatlanhirdetésből tudták meg a diákok, hogy eladják az iskolájukat
2020. 04. 03. 11:54 fovarosi-hirhatar.hu
  Fasiszta diktátorként ábrázolja Orbánt egy holland újság
2020. 04. 02. 19:59 fovarosi-hirhatar.hu
  A koronavírushoz hasonlította Orbánt Donald Tusk
2020. 04. 01. 20:09 fovarosi-hirhatar.hu
  Róna Péter hétfőtől diktatúrával számol Magyarországon, szerinte Orbán barbár világot képvisel
2020. 03. 31. 12:58 fovarosi-hirhatar.hu
  A járványveszély közepén indít kormánypropagandát a kormány
2020. 03. 30. 16:29 fovarosi-hirhatar.hu
  Az állam kisajátította Karinthy örökségét, az önjelölt(?) utódot leléptették
2020. 03. 29. 12:32 fovarosi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport