FŐVÁROSI HÍRHATÁR - Újpest rohad, de élvezi

FŐVÁROSI HÍRHATÁR
   
 2019.12.09.
 Hétfő
Ma Natália napja van.
Holnap Judit napja lesz.
   EUR árfolyam
   330,33 Ft
   CHF árfolyam
   301,30 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2014. 07. 31. 18:15     


Újpest rohad, de élvezi
Hosszan sorolta a héten kinyilatkozott közleményében Tarlós István főpolgármester és közlekedési tanácsnoka, Wintermantel Zsolt, hogy mit mulasztott el és miket hibázott az MSZP a metrófelújításokkal és -építésekkel kapcsolatban. Az MSZP budapesti elnöke pénteken beszélt arról, hogy a 3-as metró "végstádiumba került", felújítása nem tűr halasztást.

Hosszan sorolta a héten kinyilatkozott közleményében Tarlós István főpolgármester és közlekedési tanácsnoka, Wintermantel Zsolt, hogy mit mulasztott el és miket hibázott az MSZP a metrófelújításokkal és -építésekkel kapcsolatban. Az MSZP budapesti elnöke pénteken beszélt arról, hogy a 3-as metró "végstádiumba került", felújítása nem tűr halasztást.

 

A BKV forrásait korábban évtizedekig "elherdáló" fővárosi MSZP igyekszik valótlan helyzetet kreálni a budapesti metrófelújítások kapcsán – írta Tarlós István főpolgármester és Wintermantel Zsolt fővárosi közlekedési tanácsnok a héten az MTI-hez eljuttatott közleményben. Az ellenzéki párt úgy próbál tenni, mintha két évtizeden át ütemterv szerinti, szakszerű munka folyt volna, de ez nem több kétségbeesett kampánykísérletnél. "A valóság az, hogy még amibe belefogtak, abból se fejeztek be soha semmit" – olvasható a dokumentumban.

 

Mint sorolták, az 1-es "kisföldalattinál hozzá se nyúltak a szerelvényekhez", amelyek ma 41 évesek, az 2-es metrót mintegy 8 évig készítgették elő, majd 4 évet dolgoztak rajta, de az új szerelvényeket 2010 után kellett a jelenlegi városvezetésnek beszereznie. A biztonsági berendezések cseréjét szintén a jelenlegi városvezetés végezte el 2013-ban.

 

A 4-es metró építésébe ugyan "felelőtlenül" belefogtak, sok rossz szerződéssel visszafordíthatatlanná tették, 2002 és 2010 között is képtelenek voltak megépíteni. "Itt hagyták műszakilag félkészen, veszteséggel fenyegető szerződésekkel, jogi rendezetlenséggel, súlyos külföldi követelésekkel terhelten. A jelenlegi városvezetés és Fidesz többségű önkormányzat fejezte be 2014 márciusában, a kormány támogatásával" – fogalmaztak a közleményben.

 

Mint írták, az első szakaszában 1976-ban beüzemelt 3-as metró már 2010-ben 34 éves volt. Káposztásmegyerig történő meghosszabbítását 1994-től állandóan ígérgette és kampányolt vele az MSZP-SZDSZ-es városvezetés, de soha nem történt semmi. A vonalhosszabbítás tanulmánytervére nemrég a jelenlegi városvezetés szerzett uniós támogatást a kormány segítségével – jegyezték meg.

 

 

Itt érdemes egy kicsit elidőzni, hiszen Újpesten, amint valamilyen választás közeledik, azonnal felmerül a régi terv, a metró meghosszabbítása Káposztásmegyerig.

A hajdan káderdűlőként megépült s aztán élőhalottként tengődő kerületrész megszületésekor azzal volt a legcsábítóbb, hogy idővel végigviszik a metróvonalat. Ez a terv azóta is csak álom maradt, pedig az előző polgármester Derce Tamás, aki finoman fogalmazva is sajátos körülmények között adta át húszéves hatalmát az addig nyilvánosan is utált Wintermantel Zsoltnak, még a számára utolsó, 2010-es választás előtt is felhozta a témát, belibegtetve a népszerűségi mutatóit. Aztán persze nem történt semmi, Wintermantel bár a legjobban kereső álláshalmozó politikusok közé tartozik, túl sokat nem ért el a kormányvezetésnél, egy uszoda, egy játszópark, egy rendelő-felújításra tellett a fantáziájából, pedig lobbizhatott volna erőteljesebben az uniós pénzekért kollégájánál, Lázárnál, hogy ugyan valamit toljon már arra a híres metróbővítésre.

 

 

Ehelyett az északi kerület rohad, ami nincs szem előtt, azzal senki sem  foglalkozik, mint például a helyi Széchényi tér, ami egyenesen a szocialista hetvenes éveket idézi. A városközpont megújulása, a virágvárosi projekt, amivel most címlapokat színez az önkormányzati lap, a méltán különleges főtér s az impozáns városháza megújítása még mind az előző ciklus szocialista alpolgármesterének a tevékenységének eredménye. Erre a háromlépcsős projektre sem sikerült a saját zsebét három állással is vastagon tömő polgármesternek pénzt kunyerálnia az újpestiek érdekében, hogy a piac, a helyi romhalmaz parkolórész, a bódéváros eltűnjön s méltán lehessen Újpest büszkesége a különleges helyszín.

 

Mnidez olyan bizarr hagyatékot is szült, amire ma már kevesen emlékezhetnek, hogy a Főtér katolikus templomában ugyan bizony szoci harang szól a fideszes városatyákért: még az utolsó testületi ülések egyikén az egyik szocialista politikus előterjesztésére újították fel vagy másfél évtized után a templomtorony harangját.

 

 

 


További hírek

  Százmilliós üdülője van Kocsis Máté feleségének – a politikus vagyonnyilatkozatában nem szerepel
2019. 12. 06. 19:19 fovarosi-hirhatar.hu
  Letartóztatták a Fidesz Jász-Nagykun-Szolnok megyei politikusát
2019. 12. 05. 14:56 fovarosi-hirhatar.hu
  Újra arat a fagyhalál – November végéig 22-en hűltek ki
2019. 12. 05. 14:56 fovarosi-hirhatar.hu
  Hosszú Katinka nem az edzőjét, hanem az élettársát vitte hivatalos meghívóval az EB-re
2019. 12. 02. 12:08 fovarosi-hirhatar.hu
  Három nap kellett: Kósa ma bocsánatot kért a hétvégi fidelitasos zsidózásáért
2019. 12. 02. 12:08 fovarosi-hirhatar.hu
  Felfelé bukik Tarlós dekoratív politikájú ex-alpolgármesternője
2019. 11. 30. 18:10 fovarosi-hirhatar.hu
  Az ORFK és a TEK plusz 301 milliónkból pörgött Putyin és Erdogan látogatásakor
2019. 11. 30. 11:57 fovarosi-hirhatar.hu
  Itthon tiltják, Bécsben kitüntetik - Alföldi rendezése kapta a legtöbb díjat az Armel Operafesztiválon
2019. 11. 30. 11:57 fovarosi-hirhatar.hu
  Megépül a magyar szuperkórház, 11 milliárdból - Kenyában
2019. 11. 29. 18:18 fovarosi-hirhatar.hu
  Varga Judit apja nem volt szállodavezető, mint például Schmitt Pál, de ügynökféle az igen
2019. 11. 29. 13:31 fovarosi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport