|
|
|
Tweet |
|
|
|
A bébiételeket a legtöbb baba kedveli. Sőt, mi szülők is kikapargatjuk, ami az üveg alján marad, mert valóban ízletes lehet, bár, a pempő állagot nem mindenki szereti…
Vajon mit szólnának ahhoz, ha pár hónapos kisbabájuknak felnyitnának egy bolti gyümölcspürét, majd a bébiétel helyett kiszáradt bébipatkány-tetemekkel néznének farkasszemet. Ez nem egy horror mese részlete. Egy svéd anyukával esett meg, aki a történtek után párjával együtt sokkot kapott! Ezek után az anya bármit evett, patkányok jutottak az eszébe. Amikor a bébiétel gyártójával felvette a kapcsolatot, a felháborodott bejelentőt úgy kezelték, mintha mindennapos történetről lenne szó és a továbbiakban, érdemben nem foglalkoztak az üggyel.
Egy másik bébiétel gyártói szerencsétlen véletlennek tartották azt az esetet, amikor egy édesanya azzal kereste meg őket, hogy hathónapos fiának mangó-banán pürét kanalazott a szájába, amikor a gyermek fulladni kezdett és elkékült. A légutakat egy, a pürében megbúvó magdarab zárta el, ami megakadt a baba torkán. Azonnal kórházba vitték és a mag eltávolításával meg tudták menteni az életét. (Az orvosok szerint az eset rosszabbul is végződhetett volna, ha a kisfiú nem hat-, hanem, a bébiétel ajánlásának megfelelően: négyhónapos korában fogyasztja a terméket.)
Nem csupán a bébiételek kapcsán találkozhatunk az emberi szervezet számára káros, mérgező anyagokat tartalmazó élelmiszerekkel. A patkányméreggel szennyezett vaníliás ostya a napokban keltett óriási közfelháborodást. A terméket ugyan kivonták a kereskedelmi forgalomból, – sőt, a gyártó cég valamennyi készítményét vizsgálat alá vonták – ám a híradás előtt valószínűleg így is odakerülhetett számtalan gyermekes család asztalára. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal – hála a gyors riasztási rendszernek – azonnal tájékoztatta a fogyasztókat és mindenkit arra kért, hogy ne egyenek az ostyából és minél gyorsabban juttassák vissza a forgalmazó áruházlánc bármelyikébe, ahol akár blokk nélkül is visszatérítik az árát.
A fönti esetek ismeretében nem kizárt, hogy sokunknak megfordul a fejében: vajon hány földerítetlen eset lehet, melynek következtében nap, mint nap mérgeket, káros anyagokat fogyasztunk, anélkül, hogy tudatában lennénk az élelmiszerek valódi összetevőivel, alapanyagaival. Annak érdekében, hogy gyermekeink szervezetét ne károsítsuk, terheljük, preferáljuk a friss alapanyagokat és szorítsuk vissza a félkész, konzerv termékek vásárlását, felhasználását! Ez nem csupán egészségesebb, de sokkal olcsóbb is, mint a bolti készételek. A „patkányos” és a „magos” eset nem egyedülálló: visszavonásra kerültek már növényvédő szerekkel, vagy a kupakokból az ételbe kerülő, rákkeltő szerrel mérgezett, márkás bébiételek is.
A friss, garantáltan egészséges bébiétel előállításához nem kell más, mint egy botmixer, vegyszermentes, alaposan megmosott, megtisztított zöldség, gyümölcs és antibiotikumot semmiképpen nem tartalmazó, friss húsáru. A többi már csak a fantáziánkon múlik. Ne feledkezzünk meg az alapszabályról: egyszerre mindig csak egy új ételt tartalmazzon a pempő, hogy rögtön kiszűrhessük az esetleg gyermekünk számára nem tetsző, vagy éppen allergiás tünetet okozó alapanyagot. Az idény zöldségek és gyümölcsök kis adagokban történő mélyhűtése nagyban elősegítheti a gyors és egészséges ételek elkészítését! A desszerteknél is felhasználhatjuk a gyümölcsöket, melyek natúr joghurttal, vagy tejbegrízzel pépesítve biztosan elnyerik babánk – és párunk – tetszését. |
|
|
|