Azokért, akik megélhetésüket és életüket vesztették
2013-05-24 03:02:02

Azokért, akik megélhetésüket és életüket vesztették

Az egyik radikális baloldali párt, a Népi Front képviselői csütörtök délután a Terror Házához vonultak, azzal a nem titkolt szándékkal, hogy a múzeumban egy szobát nyittassanak a kapitalizmus áldozatainak emlékére. Petíciójukat azonban a Terror Háza képviseletében senki sem volt hajlandó átvenni.


Cseh Miklós, a párt koordinátora a múzeum épülete előtt elmondta, hogy a rendszerváltás óta eltelt időszakot az elszegényedés és a reménytelenség korszakának fogja hívni a történelem. Meglátása az, hogy ezen időszak alatt országunk irányítói elsőként Magyarország gyárait tették tönkre, majd a mezőgazdaságot, később az oktatást, és végül az egészségügyet. Kijelentette: 2010-ben egy olyan kormányzati ámokfutás indult útjára, amelynek törvényhozási gyakorlata közvetlen fenyegetést jelent a demokráciára.

 

Cseh Miklós kijelentette: „Tény az is, hogy a kormány képtelen érzékelhető mértékben javítani a dolgozó emberek életszínvonalán, valamint tehetetlenül áll az egyre nagyobb mértéket öltő szociális problémák előtt is. Soha nem volt ilyen nagy az országból való kivándorlás és a munkanélküliség. … A kapitalizmus nem úgy általában őrli fel a társadalmat, hanem burkolt formában, rafinált módon, az egyén szintjén szedi áldozatait. Nem látunk kapitalista kivégzőosztagot, nincsenek koncepciós perek, mégis tombol a csendes terror. Mindez sárga csekkek, bírósági felszólítások, kilakoltatások, végrehajtások formájában jelenik meg. Természetesen a híradó elhallgatja ezeket az eseteket, de a totális kontroll nem tud érvényre jutni a lakosság körében szájról szájra terjedő hírek felett. Bármennyire is igyekszik a tőkés média manipulálni és altatni a népet, mégis napvilágra jutnak azok az információk, amelyek a nyers magyar valóságot tükrözik.


A magyar valóság pedig az, hogy számos esetben követnek el öngyilkosságot az emberek, mert ne tudják visszafizetni a devizahitelüket, a bankok elviszik a házukat, egész családokat téve ezzel földönfutóvá. A kilakoltatások során szétszakítják az addig együtt élőket, az anyától elválasztják gyermekét, és ezrek élnek úgy, hogy a megfeszített munka ellenére is választaniuk kell: vagy a csekket fizetik be, vagy pedig élelmiszert vásárolnak.


Nem beszéltem még a hajléktalanokról, akik szintén ennek a kapitalista rendszernek az áldozatai, hiszen az egykor munkába jár honfitársainktól a rendszerváltás elvette a munkahelyet, és ezáltal a tisztességes, emberhez méltó  élet esélyét is. Hosszan lehetne még folytatni a sort, akár a szegénység, a munkanélküliség miatt elmenekült magyarok százezreivel, vagy a munkanélküli hivatalban álló, dolgozni akaró emberekkel.” – zárta le összefoglalóját a koordinátor.

 

Azzal kapcsolatban, hogy a Terror Házától senki nem volt hajlandó átvenni petíciójukat, azt mondta: „Ugye, nincs semmi meglepő ezen? Ők annak a gépezetnek a részei és haszonélvezői, amely a felső tízezer, a burzsoázia uralmát építi több milliónyi dolgozómegsarcolása árán. A Terror Házát nem érdekli a kapitalizmus áldozatai, érzéketlenek a jelen szociális gondjai iránt. … Eljön majd az idő, amikor a becsületes, dolgozó emberek rájönnek arra, hogy nem bízhatják az ország irányítását olyanokra, akik a profitot, a politikai- és gazdasági elit további gazdagodását fontosabbnak tartják az életszínvonalnál, szociális körülmények és emberi jogok javításánál. … Ha pedig kivívtuk a társadalom többségének jólétét, megteremtettük a munkások, közalkalmazottak egyszóval a munkából élő emberek szabad, egyenlő és boldog társadalmát, nyitni fogunk egy szobát az Andrássy út 60-ban azok emlékére, akik megélhetésüket és életüket vesztették a kapitalizmus zsarnoksága miatt.”


A Népi Front politikájában markánsan megjelenik a szegénység elleni harc, a munkavállalók, a dolgozók, bérből és fizetésből élő emberek jólétét szeretnék megteremteni. Vallják, hogy a rendszerváltás után fellépő kapitalizmus elvette az emberektől a jövő kiszámíthatóságát, a létbiztonságot, cserébe viszont csak a demokrácia látszatát, és a szegénység drasztikus növekedését adta.

 

Doody