Sztívia: az új édesítő
2012-02-03 12:07:26

Sztívia: az új édesítő

Növényből van, nem cukor és mégis édes. Sok mindent gyógyít ezért a legajánlottabb édesítőszer. Nagyon intenzív édes íze van, így nemcsak a cukrot helyettesíti, de az allergiát, érelmeszesedést és a magas vérnyomást is kedvezően befolyásolja. Gátolja sok káros baktérium és vírus szaporodását, ezért hatékonyan alkalmazható influenza, megfázás, és szájfertőzés ellen is.


A jázminpakóca más nevén sztíviaa, édesfű vagy édes levél a Dél-Amerikában őshonos  fészkesek családjába tartozó évelő fűszer és gyógynövény.


A pár éve divatos legtermészetesebb édesítőszer levelei harmincszor, a kivonatai pedig háromszázszor is édesebbek a répacukornál.  A világ számos országában ételek és italok édesítésére használják és ami többek között különlegessé teszi:  főzésre is alkalmas, mert a hatóanyaga nem bomlik le a melegítéstől. Külön vizsgálatok alapján állapították meg azt is, hogy fogyasztása esetén nem jelentkezik fogszuvasodás.


A guarani indiánok már nagyon régen e növényből nyert folyadékot alkalmazzák a sebek gyors gyógyítására, mivel a hegesedést segíti megakadályozni. Bőrbetegségek kezelésére, bőrregeneráló hatása miatt is sok helyen alkalmazzák. Porok, cseppek vagy tabletták formájában már Magyarországon is beszerezhető.

 

A növény kapható kertészetekben, sokan szeretik, mert rovarűző hatása is van. Télre fagymentes helyre kell tenni, de tavasztól késő őszig szabadban vagy ablak között napfényes helyen nálunk is termeszthető.


Édesítőszer készítése:


A szárított levelekből 1 evőkanálnyit öntsünk le 2 dl forró vízzel, hagyjuk állni 20-30 percig, szűrjük le. Az így kapott 2 dl tömény, kalóriamentes édesítőszert tehetjük teába, müzlibe, gyümölcslevesbe stb. A leveleket porrá őrölve porcukorként használhatjuk süteményekhez, savanyú gyümölcsökből készített üdítőitalok, finom gyógylikőrök (homoktövis, kökény, fekete ribizke, gyömbér stb.) édesítéséhez.