Sztívia: az új édesítő |
2012-02-03 12:07:26 |
Növényből van, nem cukor és mégis édes. Sok mindent gyógyít ezért a legajánlottabb édesítőszer. Nagyon intenzív édes íze van, így nemcsak a cukrot helyettesíti, de az allergiát, érelmeszesedést és a magas vérnyomást is kedvezően befolyásolja. Gátolja sok káros baktérium és vírus szaporodását, ezért hatékonyan alkalmazható influenza, megfázás, és szájfertőzés ellen is. A jázminpakóca más nevén sztíviaa, édesfű vagy édes levél a Dél-Amerikában őshonos fészkesek családjába tartozó évelő fűszer és gyógynövény. A pár éve divatos legtermészetesebb édesítőszer levelei harmincszor, a kivonatai pedig háromszázszor is édesebbek a répacukornál. A világ számos országában ételek és italok édesítésére használják és ami többek között különlegessé teszi: főzésre is alkalmas, mert a hatóanyaga nem bomlik le a melegítéstől. Külön vizsgálatok alapján állapították meg azt is, hogy fogyasztása esetén nem jelentkezik fogszuvasodás. A guarani indiánok már nagyon régen e növényből nyert folyadékot alkalmazzák a sebek gyors gyógyítására, mivel a hegesedést segíti megakadályozni. Bőrbetegségek kezelésére, bőrregeneráló hatása miatt is sok helyen alkalmazzák. Porok, cseppek vagy tabletták formájában már Magyarországon is beszerezhető.
A növény kapható kertészetekben, sokan szeretik, mert rovarűző hatása is van. Télre fagymentes helyre kell tenni, de tavasztól késő őszig szabadban vagy ablak között napfényes helyen nálunk is termeszthető.
|