Tényleg balszerencsét okoz az összetört tükör?
2024-05-07 16:21:05

Tényleg balszerencsét okoz az összetört tükör?

Mivel ez egy elég ismert hiedelem, ezért mai cikkünkben bővebben is utánajárunk a hátterének. Tarts velünk egy izgalmas utazásra, utána pedig további érdekes olvasnivalókért kattints a Bien.hu lélek rovatára!

 

Honnan ered a babona?

 

A manapság is használt üvegtükröt a 13. században, Murano szigetén találták fel, amikor egy üveglap hátuljára vékony fémlemezt illesztettek, majd erre higanyt öntöttek. Ez hatalmas felfedezésnek számított, mivel ezelőtt csak ezüst-, bronz- és rézlapokat használtak tükörként, de ezek hamar elhomályosodtak, így nem voltak igazán praktikusak.

 

A muránói tükör világszerte hatalmas siker lett, ám az ára eleinte az aranyéval vetekedett, így különleges luxuscikk volt, amit csak a legtehetősebbek engedhettek meg maguknak.

 

Emiatt nagyon értékesnek is tartották, így nem csoda, ha a tulajdonosok és a szolgálók is rettegtek attól, hogy véletlenül leejtik és eltörik – egyes források szerint pontosan innen ered a babona, miszerint a tükör összetörése szerencsétlenséget okoz.

 

A hiedelemnek annyi valóságalapja a középkorban valószínűleg tényleg volt, hogy az a szolgáló, akivel ez megesett, minimum elveszítette az állását, de akár ki is végezhették, amiért tönkretett egy ilyen drága holmit.

 

No, de miért pont 7 év?

 

A 7-es számnak sok kultúrában, vallásban, ezoterikus tudományban nagy jelentőséget tulajdonítanak, rengeteg helyen megjelenik. Pár példa: 7 főbűn, a világ 7 csodája, a teremtés 7 napja, a csakrák 7 energiaközpontja, a hétfejű sárkány, és még hosszan lehetne folytatni a felsorolást.

 

A tükörhöz pedig úgy kapcsolódik mindez, hogy régen az emberek azt vallották, hogy az nemcsak a testet, hanem a lelket is visszatükrözi, az eltörése pedig mindkettőben károsodást okoz.

 

Valamint volt egy olyan elmélet is, miszerint az életet 7 éves ciklusokra lehet osztani, ennyi idő kell ugyanis a megújuláshoz, tehát az összetört léleknek is 7 évre van szüksége ahhoz, hogy helyreálljon és megszűnjön a balszerencse.

 

A jelenség lelki vonatkozásai

 

Az ezotéria szerint a tükör az önismeretet, önértékelést jelképezi. Ha összetörik, az arra utal, hogy változások vagy kihívások várhatóak az illető életében, hiszen az eddig ismert énkép darabokra tört, helyette új keletkezik.

 

Ezt persze fel lehet fogni pozitív értelemben is: a tükör eltörése új kezdetekkel, kedvező változásokkal kecsegtet, lelki tisztulást, fejlődést, a személyiség átalakulását hozhatja.

 

Egyfajta jelzés arra vonatkozólag, hogy ideje elengedni a múltat, a rossz berögződéseket, megszabadulni azoktól a dolgoktól, amik már nem szolgálják a javunkat. A komfortzónából kilépni elsőre mindig ijesztő, de a változások szükségesek ahhoz, hogy előreléphessünk az életünkben.