. Ma Zita napja van.
Anyák napja 2013
2013-05-05 10:07:07
Anyák napja 2013

Anyák napja 2013

A minap egy önkormányzati hivatalban hallottam, ahogy az adatfelvevő hölgy az előttem  álló nőt megkérdezte, hogy mi a jelenlegi foglalkozása. A nő kicsit tétovázott, mintha a bizonytalansága szégyenérzetre utalt volna, legalábbis a testbeszéde erről árulkodott. Arra gondolok, szólt a hivatalnok, hogy van-e munkája, vagy csak...? Van munkám! - mondta  a nő, kicsit indignálódott hangon. Anya vagyok.

 

Olyan kategória nincs, talán háztartásbeli?- kérdezte az adatfelvevő segítőkészen.

 

Közben hátrébb léptem, úgy éreztem zavarja a nőt, hogy hallom a párbeszédet, de agyamban peregtek a gondolatok. A fáradt és láthatóan kialvatlan fiatal nő helyett gondolatban én folytattam a párbeszédet.

 

De én nem háztartásbeli vagyok, hanem kutató, aki az emberi kapcsolatok és a gyermekek fejlődését vizsgálja. –mondtam, és lelki szemeim előtt láttam, amint a hivatalnok golyóstolla megáll a levegőben, és felnéz, mint, aki rosszul hallott. Megismételtem a titulust lassan, és gondosan kihangsúlyozva a leglényegesebb szavakat. Határozottságom eredményesnek bizonyult, mert el kezdte írni, amit mondtam az előtte levő hivatalos iratra.

 

Megkérdezhetném, hogy egészen pontosan mit csinál ezen a területen? - kérdezte tőlem.

 

Higgadtan, teljes természetességgel folytattam. Határozatlan idejű a munkaviszonyom, felmondási idő sincs. Folyamatos kutatási programban veszek részt egy laboratóriumban és terepen is. Mire megszereztem a három kreditet a felettesem kiszállt, így önálló a munkavégzésem.  A munkámhoz tartozó tevékenység más munkákhoz képest az egyik legtöbb figyelmet igénylő tevékenység és gyakran dolgozom 14-18 órát egy nap. Munkámban jóval több a kihívás, mint más, "átlagos" foglalkozásoknál. Jutalmam az elégedettség, a pénz itt nem számít. Ahogy képzeletbeli monológom mondtam, még a hivatalnok elkerekedő szemét is láttam magam előtt. Mikor beszámoltam neki a terepmunkában résztvevő 9, 7 éves és 6 hónapos labor-asszisztenseimről, akik egyben a kísérleti modellek a gyermekfejlesztési programunkban, akkor már vitathatatlanul megállapíthattam a hivatalnok elismerést tükröző hangjából, hogy hatalmas ütést mértem a bürokráciára.

 

Hivatalos feljegyzés készül egy Anyáról, egy kivételes hivatásról. Micsoda pompás pálya! Hát még, ha van egy titulus is az ajtón. Netán ez teszi a nagymamákat "haladó" kutatási munkatárssá a gyermekfejlesztési és emberi kapcsolatok területén, a dédnagymamákat pedig a haladó kutatási munkatársak ellenőreivé? Sőt a nagynéniket akár kutatási munkatárs asszisztenssé is előléptethetnének!

 

Ez szenzációs hír! Így hazajöttem, és gyorsan leírtam Önöknek is, hogy tudassák a többi anyával, nagymamával, nagynénivel és mindenkivel, hogy teljes szívükkel élhessék át, amiről Ruttkai Éva  és Koós János énekel  és Domján Edit szaval Önöknek, mert az mind igaz.



További híreink
A bántalmazott nép és a kritikát nem tűrő remény
Demokratának lenni, azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei legyenek – Perintfalvi Rita FB-jegyzete.
2024-04-21 10:22:49, Hírek, Fókuszban Bővebben
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Mindenkit megnyugtatunk már most az elején: természetesen nem. Ez egy nagyon sok tényezős kérdés, hiszen, ha s...
Bővebben >>