. Ma Orbán napja van.
Borúlátó kilátások - A hazai egészségügy
2012-12-12 16:35:53
Borúlátó kilátások - A hazai egészségügy

Borúlátó kilátások - A hazai egészségügy

A lakosság nem túl optimistán figyeli a hazai egészségügyben zajló változásokat. Az orvosok megítélése stabilizálódott, míg az egészségügy általános megítélése tovább romlott az elmúlt fél évben.  Ez derült ki a GfK Hungária közvélemény kutatásából.  

 

A hazai lakosok hazai egészségüggyel kapcsolatos hite jelentősen romlott az elmúlt hat hónap folyamán, ráadásul a jövőkép megítélése még borúlátóbb.  A mért bizalmi mutatók mindegyike kedvezőtlen irányban mozdult el, az ötéves jövővel kapcsolatos megítélések pedig mélypontos vannak, a tíz éve folyó bizalmi index mérések alapján. A felmérésből az is kiderült, hogy egyre nagyobb azok aránya, akik hajlandók többet fizetni egy magasabb színvonalú ellátásért.

Az  elmúlt hónapokban bekövetkezett  egészségügyi átszervezéseket a  lakosság erős szkepticizmussal szemléli. A vizsgált jellemzők elemzése azt mutatja, hogy a megítélések szerint romlott az egészségügy színvonala és az elkövetkező öt esztendőre további romlásokat prognosztizálnak az emberek.  Vonatkozik ez a borúlátás a kórházak és az egészségügyi dolgozók – orvosok, nővérek- helyzetére is. Ráadásul kétharmaduk arra is számít, hogy az elkövetkező tizenkét hónapban a gyógyszertámogatás általános szintje tovább csökken és szűk egynegyedük bízik abban, hogy új gyógyszercsoport kerülhet  a támogatott körbe.

 

A sötét kilátások mellett pozitív tendenciaként értékelhető, hogy a lakosság egyre többet tesz saját egészsége érdekében. A megkérdezettek kétharmada határozottan úgy gondolja, hogy érdemes figyelmet fordítania egészségére és abba befektetnie. Bennük megvan a hajlandóság arra is, hogy akár fizessenek, vagy nagyobb összeget áldozzanak a jelenleginél színvonalasabb ellátásért. A tudatos egészség megőrzők aránya a lakosságon belül most érte el az eddig valaha mért legmagasabb szintet. Manapság a honi lakosság többsége fizet az egészségszolgáltatásokért, és felkutatja a leghatásosabbnak tűnő megoldásokat, ám az adatok azt mutatják,  hogy  ezeket egyre kevésbé találják meg az egészségügyi rendszeren belül.

 

A  háziorvosok a többletjuttatások nyomán újra bizakodóbbak  anyagi  helyzetüket tekintve mind rövid, mind  pedig  hosszabb távon. Most inkább a beruházásokkal kapcsolatban óvatosabbak az eszközpályázati lehetőség első hullámát követően.

 

A szakorvosok bizakodnak abban, hogy jövedelmük egy éven belül pozitívabban alakul, de az egész ágazattal kapcsolatban nem túl optimisták. Az öt éven belüli várakozásaik az eddigi mélyponton állnak. ( forrás: GfK Hungária)

További híreink
Egy különös munkahelyi ötlet a női nehéz napokra
Gedis Grudzinskas, szülész-nőgyógyász professzor szerint a nőknek minden hónapban, a menstruációjuk idején szabadnapot kellene kapniuk, mert ezzel a hónap többi napján na...
2015-05-21 15:41:27, Hírek, Közérzet Bővebben
Öt tipp, hogy megszabaduljon a hasi zsírtól
A hasra rakódó feleslegtől, úszógumitól nem csak a férfiak, de a nők is sokat szenvednek. Ahhoz, hogy megszabaduljunk tőle, nem elég a tökéletesen összeállított edzésprog...
2015-04-21 18:40:33, Hírek, Közérzet Bővebben
Már a peronon is kérhetik a jegyeket
Fokozott jegyellenőrzést tart a reggeli csúcsidőszakokban a MÁV-Start a budapesti elővárosi vonatokon, a kampányszerű ellenőrzés a Budapest-Vác-Szob vasútvonalon kezdődöt...
2015-04-21 18:35:17, Hírek, Közérzet Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Az üzleti infrastruktúra-fejlesztés során alapvető feladat a rendszerintegráció, de sokan tartanak tőle, ugyan...
Bővebben >>