. Ma Aranka napja van.
Csatát nyert az alternatív oktatás
2014-07-22 15:19:15
Csatát nyert az alternatív oktatás

Csatát nyert az alternatív oktatás

2012-ben az összes alapítványi iskolát befenyítették, amikor a Nemzetgazdasági Minisztériumban felvetődött az alapítványi oktatási intézmények állami támogatásának megszüntetése.

„Ez a tisztán gazdasági szempontú javaslat nem vizsgálja az alapítványi szféra társadalmi hasznát a hátránykompenzációban, szakmai fejlesztésben, a speciális feladatok ellátásában, de még gazdasági szempontból is abszurd. Az alapítványi szféra messze a legolcsóbb oktatási terület az állam számára: az alapítványi iskolák átlagban és összesen is feleannyi költségvetési támogatást kapnak, mint az egyházi vagy önkormányzati intézmények” – állt abban a nyílt levélben, amelyet az Alapítványi és Magániskolák Egyesülete (AME) Orbán Viktornak küldött, még 2011-ben.

 

„A kormány meg akarja szüntetni az Alternatív Közgazdasági Gimnáziumot (AKG) fenntartó alapítványt, és a tulajdonosi jogokat az állami többségi tulajdon biztosításával egy nonprofit gazdasági társaság kezébe kívánja adni” - olvasta akkor megdöbbenéssel az AKG pedagógus kara, élükön Horn György igazgatóval. Történt mindez annak ellenére, hogy . 1999-ben, Pokorni Zoltán minisztersége idején az oktatási tárca új alapító okiratban határozta meg, hogy nem kíván részt venni az AKG fenntartásában és ezt azóta be is tartotta.

 

Az AKG meghökkenése feltehetően még nagyobb lehetett, amikor a héten kézhez kapták Orbán Viktor s.k. kormányhatározatot, miszerint azonnali végrehajtással hatályát veszti az Alternatív Közgazdasági Gimnázium Közhasznú Nonprofit Kft. üzletrésze kisebbségi hányadának értékesítéséről szóló 2012-es kormányhatározat.

 

A határozat szerint a kormány az Alternatív Közgazdasági Gimnázium Alapítvány által történő feladatellátás hatékonyabbá tétele érdekében felhívja a nemzeti fejlesztési minisztert, hogy – az emberi erőforrások miniszterének bevonásával, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zártkörűen Működő Részvénytársaság útján – gondoskodjon az államnak az Alternatív Közgazdasági Gimnázium Közhasznú Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaságban lévő 100%-os tulajdoni arányú üzletrészének az Alternatív Közgazdasági Gimnázium Egyesület részére történő értékesítéséről.

A 2011-ben a Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet szerint állami tulajdonba kerültek volna azok az alapítványok, amelyeket korábban az állam valamilyen más alapítóval közösen hozott létre. Ez érintette volna az egyik legelső alternatív iskola fenntartóját, a 24 éve működő AKG Alapítványt is.

 

Az Alkotmánybírósági határozat azonban megsemmisítette az ezt lehetővé tévő törvényt, igaz, maga a kormányhatározat továbbra is érvényben van. Az az ex-lex helyzet állt elő, hogy van egy érvényes kormányhatározat, de visszavonták azt a törvényt, amire az hivatkozott.

Az állam 1996 óta egy fillért nem adott az AKG alapítványának, miközben az egy több, mint egymilliárdos beruházást hajtott végre az iskolán. Az AKG az államnak – mint Horn György, az iskola pedagógiai vezetője korábban elmondta – pénzbe nem kerül.

 

 

 

További híreink
Ügynökmúlttal vádolják Dinnyés József
Ügynök volt Dinnyés József, a híres, ellenzékinek számító polbeat-énekes – legalábbis ezt feltételezik az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára által közölt ren...
2023-01-26 09:41:26, Hírek, Fókuszban Bővebben
Rákay Philip Károly a többmilliárdos Aranybulla bukása után a mohácsi csatáról tervez hősi eposzt
Az új médiamogul szerepében tetszelgő Rákay Philip megosztotta újabb filmtervének ötletét: ezúttal a mohácsi csatáról készít filmet.
2023-01-17 12:16:56, Hírek, Fókuszban Bővebben
A pápai ravatal után homár, polip, articsóka főfogású szerény luxusebédre ült be Orbán és neje
Miközben itthon hiány van az ársapkás burgonyából, zavar lehet a kormánykommunikációs gépezetben, hogy nyilvánosságra került Orbán római luxusebédje, amire nem kis ízlést...
2023-01-05 15:42:29, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Ellenzéki politikus-népszerűségi közvélemény-kutatást végzett a 21 Kutatóközpont január második felében, eredm...
Bővebben >>