. Ma Ervin napja van.
Elkeseredettek a Újlipótvárosi Kutyások
2013-07-30 13:33:24
Elkeseredettek a Újlipótvárosi Kutyások

Elkeseredettek a Újlipótvárosi Kutyások

Folytatódik a kutyatartás körüli nyílt párbeszéd a  XIII. kerületi kutyatartók és az önkormányzat között. Abban az összes érdekelt egyetért, hogy  problémák megoldásához többek között a  kulturált párbeszéden, egyeztetésen keresztül vezet az út, amely remélhetőleg a megoldásokhoz vezet.

 

Korábban a XIII. kerületi lakosok nevében dr. Sándor Zsuzsa jogász, publicista által írt petíciót tettük közzé, melyben a XIII. kerületi Önkormányzatot a kutyatartási rendelet visszavonására kérik. A kutyások petíciójára az önkormányzat nevében Borszéki Gyula alpolgármester válaszolt, elsősorban  az önkormányzati rendelet jogszerűségére hivatkozva. Ezt követően Gárdai Kinga, a petíció egyik aláírójának nyílt levele következett, most pedig ismét   dr. Sándor Zsuzsa sorait olvashatják.

 

 

Tisztelt Borszéki Gyula,

Tisztelt Alpolgármester Úr!

 

Az Úljipótvárosi Kutyások, és köztük jómagam elkeseredve olvastuk az Ön levelét, melyet a Fővárosi Hirhatar.hu oldalon tett nyilvánossá.

 

Mindenekelőtt szeretném felhívni Alpolgármester Úr szíves figyelmét arra, hogy a petíciót még be sem nyújtottuk az önkormányzathoz. Ezért némi meglepetést okozott számunkra az, hogy Ön a Hírhatár oldalán már válaszolt is rá.

 

A tisztelt Alpolgármester Úr némileg csúsztat, amikor azt idézi a petícióból, hogy „a petícióban foglalt felkiáltás hamis, az önkormányzati rendelet jogszerű”. Önnek annyiban igaza van, hogy „formálisan” jogszerű a rendelet, ám mi nem is ezt kifogásoltuk. A petíció azt tartalmazza, hogy az Alkotmnybíróság által egyszer már hatályon kívül helyzett rendelkezést a Fidesz visszacsempészte és a szocialista vezetésű önkormányzat az elsők között élt a lehetőséggel, hogy rendeletet alkosson egy amúgy alkotmányellenes helyzetben.

 

Azt is nagyon sajnáljuk, hogy a petícióban részletesen kifejtett jogi álláspontunkra Ön mindössze kijelentette, hogy a rendeletük törvényes és kész. Ezt nem tarthatjuk érdemi vitának, ez egy kijelentés, minden indokolás nélkül.  Ez szorosan összefügg azzal, ami miatt a választásokat szóba hoztuk. Mi egy szocialista vezetésű önkormányzattól éppen nem azt várjuk el, hogy a Fidesz-kormány által létrehozott - az ombudsman által is kifogásolt - alkotmánysértő helyzetet kihasználva hozzon helyi rendeleteket. Még annyit tennék ehhez hozzá, hogy a kerület számos lakosa tiltakozott a Margitsziget rekvirálása ellen. Most azonban a helyzet az, hogy a Margitszigeten póráz nélkül lehet kutyát sétáltatni – a főpolgármester ugyanis nem hozott a szabálysértési törvénnyel szemben álló rendeletet - míg a XIII. kerületben nem.

 

Örömmel fogadtuk, hogy jogosnak tartotta az Óraparcellán történő áthaladást, továbbá azt is, hogy a kerületben „kutya WC”-ket telepítenek. Ehhez konkrét javaslatunk az, hogy a Pozsonyi út és a keresztutcák sarkaira kellene ezeket a kis területeket kijelölni, hol a Pozsonyi út egyik, hol a másik oldalán. Nem kell új létesítmény sem, csak a meglévő „kádak” egy-egy kis sarkát kellene erre áldozni. Minél több olyan hely lesz, ahol a kutyák elvégezhetik a dolgukat, annál kevesebbszer lesznek kénytelenek a „tilosban” járni. Azt azért halkan megjegyzem, hogy csak akkor van értelme ezeknek a helyeknek, ha kellő sűrűséggel vannak, mert a kutyák nem nagyon tudják visszatartani a szükségletüket.

 

Készséggel elhiszem Önnek, hogy ténylegesen „csak” öt bírságolás történt (ebből azonban kettő terápiás, illetve vizsgáztatott kutya volt, „akik” engedelmesen ültek, illetve szorosan a gazda lába mellett mentek.) Ezek a bírságolások azonban mind az újlipótvárosi részben történtek, ahol a legkevesebb a konfliktus a nem kutyás lakókkal (bizonyára néhány konok panaszkodótól eltekintve). A figyelmeztetések jószándékúságát a közterület-felügyelők jó modorának is tükröznie kellene, sajnos ez gyakran nem így történik.

 

Ön levelében elfelejtette megemlíteni, hogy személyes beszélgetésünk alkalmával részletesen kitértünk arra, hogy az Újlipótvárosban nagyon sok kutya rendelkezik különböző engedelmességi vizsgával, illetve „Kutya-gazda Kapcsolati Próba” oklevéllel. Jelzem ez utóbbi vizsgáztatásnál az önkormányzat is képviseltette magát. Ezeknél a kutyáknál különösen nyilvánvaló, hogy a kötelező póráz-használat értelmetlen és fölösleges. Ön szóban ígéretet tett arra, hogy felveszik a kapcsolatot a kutyaiskolákkal, és esetleg valamilyen egyezményes jelzést tehetünk a vizsgázott kutyák nyakörvére. Ez úton is arra kérjük, hogy ezt mielőbb tegyék meg. Abban is bízunk, hogy ha Önök felveszik a kapcsolatot kutyákhoz értő szakemberekkel, legalább általuk meggyőzhetőek lesznek arról, hogy egy engedelmes kutyának az örökös pórázon tartás többet árt, mint használ. Nem véletlen, hogy éppen a szakemberek tudták meggyőzni a szabálysértési törvény alkotóit is arról, hogy ne nyilvánítsák szabálysértésnek a póráz nélkül történő kutya-sétáltatást.

 

Ami pedig az Ön által említett több tucat bejelentést, panaszt illeti, azokból nyugodtan levonhatja a kutya ürülékkel kapcsolatos panaszokat. Már eleve említettük, hogy a kutya ürülék otthagyása a kutyásokat pontosan úgy - ha nem jobban - zavarja, mint a nem kutyásokat. Éppen ezért javasoltuk, hogy a közterület-felügyelők minden energiájukat arra fordítsák, hogy az ilyen renitens kutyatartókat büntessék meg. Mellesleg, azt Ön is nyilván pontosan tudja, hogy a kutyapiszoknak és a póráznak az égadta világon semmi köze nincs egymáshoz, a pórázzal, vagy anélkül sétáltató gazdi vagy felszedi, vagy nem. Az óvódához kikötött kutya pedig azért nagyon rossz példa, mert annak gazdája éppen hogy betartotta az Önök rendeletét: nem hagyta póráz nélkül a kutyáját. Ez is azt bizonyítja, mennyire értelmetlen és fölösleges a kötelező póráz-használat előírása.

 

Sajnos nem tudunk egyetérteni azzal, hogy az önkormányzat igyekezne lépést tartani a kutyatartással kapcsolatos elvárásokkal. Az Önök „Gondos Gazdi” programjának első lépése az volt – miként ezt élőszóban is elmondtam - hogy közölték, több közterület-felügyelőt állítanak munkába, és többet fogják ellenőrizni és fegyelmezni a kutyásokat. Ezt ugye nem tekinthetjük a problémák megoldása irányába tett előremutató lépésnek?

 

Tájékoztatom egyúttal Alpolgármester Urat, hogy a petíción az aláírásgyűjtés még nem zárult le. Amint ez megtörténik, a petíciót a már jelenleg is több mint 500 aláírással együtt „hivatalos” formában is eljuttatjuk az önkormányzathoz, bízva abban, hogy az abban foglalt indokok alapján változtatnak eddigi álláspontjukon.

 

És most engedje meg, hogy levelemet egy megkérdőjelezhetetlen szakértő, Csányi Vilmos, Széchenyi díjas biológus, biokémikus, etológus, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja által leírt mondattal zárjam: „Az autók mérgező bűzöket bocsájtanak ki, néha embereket ölnek, ezeket miért nem tiltják be? A kutya nekünk fontos, együtt kell élnünk a tartása apró problémáival.”

 

Tisztelettel

az Újlipótvárosi Kutyások nevében

 

dr. Sándor Zsuzsa

 

 

Utoljára frissítve: 2013-07-30 14:25:40

További híreink
A bántalmazott nép és a kritikát nem tűrő remény
Demokratának lenni, azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei legyenek – Perintfalvi Rita FB-jegyzete.
2024-04-21 10:22:49, Hírek, Fókuszban Bővebben
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Bármilyen előzmény nélkül, mint derült égből a villámcsapás, én is úgy találkoztam először Magyar Péter nevéve...
Bővebben >>