. Ma Ervin napja van.
Flashmobbal a családon belüli erőszak ellen
2013-05-03 05:46:08
Flashmobbal a családon belüli erőszak ellen

Flashmobbal a családon belüli erőszak ellen

Antoni Rita, A Nők Lázadása Egyesület feminista aktivistája a családon belüli erőszak elleni hatékonyabb fellépés sürgetése érdekében flashmobot szervezett, melyen részt vettek a családon belüli erőszak elleni küzdelem civil szakértői is: Dt. Wirth Judit (NANE), Keveházi Katalin (Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség), és Endrefi Éva (Országos Állatvédőrség). Az eseményről Józsa Mihály készített videót.


A flashmob apropója az volt, hogy Balogh József fideszes országgyűlési képviselő, felesége elleni minősíthetetlen fizikai atrocitása nagyon nagy felháborodást váltott ki. Az asszony /Balogh felesége/ kórházba került, férje /országgyűlési képviselő/ fizikai bántalmazása miatt. Balogh, felesége sebeit kutyájuk, egy vak komondor bűnének hazudta.

 

Antoni Rita sajnálattal vegyes felháborodással közölte a résztvevőkkel, hogy a parlamentben a családon belüli erőszak cselekményét nem veszik kellő komolysággal, a meghívott civil szakértők azokon az ülésnapokon, melyeken erről szó esik, kizárólag a hátsó sorokban kapnak helyet, megfigyelőként, szóhoz nem juthatnak, véleményükre nem kíváncsiak a honatyák. Azok a honatyák, akik között olyan személyek is helyet foglalnak, akik folyamatos elkövetői a családon belüli erőszaknak. Kifogásolta azt is, hogy a kormány nem a megfelelő civil szakértőket hallgatja meg, nem azokat, akiknek már több évtizedes gyakorlati tapasztalataik is vannak, hanem olyanokat, akik legalább olyan lazán fogják fel e cselekményt, és nem érzékelik ennek súlyát, mint maga a kormány. Rita Antoni konkrét lépéseket sürget a kormánytól, mivel egy semmit sem érő normaszöveggel szeretné a kormány eltussolni e cselekmény következményeinek jelentőségét, annak ellenére, hogy már emberéletekről van szó.

 

Jelenleg Magyarországon a családon belüli erőszaknak nincs megfelelő jogi szankcionálása, erről a flashmobon részt vevő Dr. Wirth Judit (NANE) beszélt. Elmondta, hogy elsősorban a távoltartási törvény hatékonyabbá tételére, és átdolgozására volna szükség, hogy az hosszabb ideig és hatékonyabban tölthesse be elméleti funkcióját. (Mint ismeretes, a távoltartás jelenleg csak 30 napig érvényes, sokszor ezt is csak több hónap bírósági eljárás alapján ítélik meg. Ha letelik a 30 nap, az áldozatokat már semmi és senki nem védi tovább. – a szerk.) Elengedhetetlenül szükségesnek tartja a családon belüli erőszak önálló törvényi szabályozásának kidolgozását, mert a párkapcsolati erőszakot specifikusan kell szabályozni. Dr. Wirth Judit elmondta azt is: szükség volna egy nemzeti protokoll kidolgozására, abból a célból, hogy figyelni lehessen ezeknek a megalkotandó jogszabályoknak a hatékony alkalmazását.

 

Antoni Rita felhívta a figyelmet arra is, hogy a legtöbb partnerbántalmazó általában állatbántalmazóként kezdi „karrierjét”. Endrefi Éva (országos Állatvédőrség) teljesen kizártnak tartja, hogy egy vak komondor olyan sérüléseket okozzon egy embernek, mint azt Balogh állítja a hazugságaiban. Meglátása szerint egy vak komondor inkább csak meghúzódik, a gazdáját pedig minden körülmények között felismeri, ha nem látja, akkor szaglás után tájékozódik. Többször is kihangsúlyozta: mindenféle előzmény nélkül, a saját gazdájával szemben, teljes mértékben kizártnak tartja, hogy egy vak kutya a gazdája ellen ilyen tettet elkövessen. Endrefi Éva beszélt arról is: több olyan esetekről is tudomásuk van, ahol a családon belüli erőszakot elkövető személyek tettük elkövetése előtt állatokat bántalmaztak.

 

Keveházi Katalin (Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség) kijelentette: normális országokban ez egy kabaréval felérő történet lenne, de mivel emberéletekről van szó, ez maga a fájdalom. Elmondta, hogy más országokban már haladéktalanul követelték volna a cselekményt elkövető képviselő mentelmi jogának felfüggesztését, és törvény elé állítását.

 

A flashmobbal azt szeretnék elérni, hogy a NANE és a PATENT Egyesület szakértőit a honatyák vonják be a családon belüli erőszak elleni küzdelem parlamenti munkájába.

 

A Nők Lázadása Egyesület flashmobról készült beszámolóját itt olvashatják. 

 

Doody



Kapcsolódó írásaink:


Ki az asszonyverőkkel a Parlamentből!
A szememnek, vagy a fülemnek higgyek?

Az asszony verve jó? 

Nyílt levél Semjénhez 

Másodszor vádolják csecsemőbántalmazással  

 

Utoljára frissítve: 2013-05-03 18:51:10

További híreink
A bántalmazott nép és a kritikát nem tűrő remény
Demokratának lenni, azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei legyenek – Perintfalvi Rita FB-jegyzete.
2024-04-21 10:22:49, Hírek, Fókuszban Bővebben
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Hogy ez mit jelent a gyakorlatban? Az kétségtelen, hogy a villanyautókkal kapcsolatban a legtöbb kérdés a tö...
Bővebben >>