. Ma Ervin napja van.
Hibrid autóbuszok Budapesten
2015-01-18 15:06:20
Hibrid autóbuszok Budapesten

Hibrid autóbuszok Budapesten

Az első példány a 7-es busz vonalán kezdte a fővárosi zajterhelés és emisszió csökkentését, az újabb példányok érkezésével márciusra fokozatosan az 5-ös, a 9-es és a 107-es járat vonalán is fognak közlekedni az új hibrid buszok a BKK megrendelésére. A 28-ból naponta 25 lesz forgalomban (logikusan forgatva őket), s a BKK közleménye szerint hamarosan a magyar fővárosban fog üzemelni Európában az egyik legnagyobb hibridbusz-flotta – számolt be a BKK információi nyomán az autonavigator.hu.

 

Mind a 28 darab busz akadálymentesített, így lehetőség lesz a kerekesszékek elhelyezésére is, de a gyerekekkel közlekedők számára is fontos az ilyen kialakítás: babakocsival is könnyű rájuk felszállni. A BKK tervei szerint 2018-ban már kizárólag alacsonypadlós buszok fognak közlekedni a teljes budapesti hálózaton − ami azt jelenti, hogy addig az összes zajos régi Ikarust kiszórják. Így legyen! A hibrid buszok közül mind légkondicionálóval ellátott, illetve FUTÁR kijelzőivel is felszerelt lesz, az utazók biztonságáról 11 fedélzeti kamera gondoskodik majd.

 

 

A hibrid autóbusz elektromos és dízelmotor-meghajtású. A jármű 0 és 5-20 kilométer/órás sebesség között kizárólag elektromos meghajtással közlekedik, melynek köszönhetően a végállomásról, megállókból indulás zajtalanná és füstmentessé válik. A dízelmotor csak gyorsulás közben kapcsol be, hogy segítsen a jármű hajtásában. Megállóba álláskor, illetve várakozáskor a dízelmotor leáll, ekkor minden kiegészítő berendezés a megtermelt, illetve fékezéskor visszatermelt elektromossággal működik tovább. A hibrid technológia a gyártói adatok szerint akár 35 százalékkal kevesebb üzemanyag-felhasználást tesz lehetővé a csak dízelüzemű buszokhoz képest.

 

Az új autóbuszok, a Volvo 7900A hibrid változatai, a Budapesten is jól ismert Volvo 7700A utódtípusai. Állítólag 2012-es bemutatásuk óta nagy sikerrel szerepelnek az európai autóbuszpiacon, főként a skandináv régióban. A Volvo 7900A típus hagyományos dízelmotoros változataiból 53 darab jelenleg is közlekedik a budapesti agglomerációs vonalakon a BKK megrendelésére, a Volánbusz Zrt. üzemeltetésében. Az új hibridbuszok nem csak csendesebbek, hibrid meghajtásuk miatt 25-35%-kal kedvezőbb fogyasztási értékekkel rendelkeznek, mint például a normál Euro 6 dízel 7900A-k. Az új buszokat nem a BKK vásárolta, hanem egy alvállalkozó, amellyel 8 évre, további 2 éves opcióval szerződött le a BKK. A 28 darab hibrid autóbusz tehát 2023-ig mindenképp a budapesti tömegközlekedés része marad, remélhetőleg persze addigra még több érkezik belőlük.

 

További híreink
Visszatér a pornókirály, Kovi újra forgat
A négyszeres pornó-Oscar-díjas rendező, Kovács „Kovi” István arról beszélt a Blikknek, hogy az elmúlt években sok felkérést kapott, ezért visszatér a pornóiparba.
2024-03-09 13:31:54, Hírek, Környezetünk Bővebben
Lévai Anikó háttérhatalmáról is beszélt Magyar Péter
Hetek óta téma a sajtóban, hogy kivel és pontosan miről tárgyalt Magyar Péter, Varga Judit volt férje a Karmelitában, erről most konkrétabban fogalmazva kijelentette, hog...
2024-02-28 13:22:44, Hírek, Környezetünk Bővebben
Lecsalózták a DK alelnökét, Varju Lászlót
Erőszakos csalónak nevezte Varju László DK-s országgyűlési képviselőt a Fidesz kommunikációs igazgatója az MTI-hez pénteken eljuttatott videónyilatkozatában, emlékeztetve...
2024-02-26 12:34:43, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Baloldali, szociáldemokrata, zöld választ adna a DK, az MSZP és a Párbeszéd a jelenlegi belpolitikai krízisre....
Bővebben >>