. Ma Ervin napja van.
Kommunikációs akadálymentesítés Újpesten
2012-07-03 14:32:33
Kommunikációs akadálymentesítés Újpesten

Kommunikációs akadálymentesítés Újpesten

2010. július 1-től kötelezővé vát a közérdekű közlemények és hírműsorok, valamint 2010-ben naptári naponként legalább 2 óra időtartamban a filmalkotások, a gyermek- és ifjúsági műsorok és a fogyatékos személyek számára készült műsorok feliratozása, illetve jelnyelvi tolmácsolása. 2014-ig évente 2 órával emelkedik a kötelezettség, majd 2015-től teljeskörű feliratozást, illetve jelnyelvi tolmácsolást kell biztosítaniötelező jelnyelvi tolmácsolás és feliratozás a magyar televíziókban. A magyar jelnyelvről szóló törvény  célja a magyar jelnyelv nyelvi státuszának elismerése, mely fontos változást hoz a közszolgálati és az országos vételkörzetű televíziók életébe.

 

Az Újpesti Közösségi Televízió (ÚKTV) 2009 májusa óta törekszik a kommunikációs akadályok leküzdésére. A kerületben heti rendszerességgel jelentkező körzeti híradó és magazinműsor kommunikációs akadálymentesítésére – pontosabban: infokommunikációs akadálymentesítésére – tett lépéseik mindenképpen példaértékűnek számítanak.

 

Eleinte a kommunikációs akadálymentesítést jelnyelvi tolmácsolással oldották meg, azonban a Budapest IV. kerületében élő siket és nagyothalló lakosok közül néhányan jelezték a SINOSZ munkatársainak, hogy a jelnyelvi változat nem felel meg minden hallássérült igényének, hiszen a nagyothallók többsége nem használja a jelnyelvet.
 
A SINOSZ munkatársa felvetette a televízió szerkesztőinek a feliratozás lehetőségét, amelyre hamarosan pozitív válasz érkezett: igen, próbáljuk meg!
 
Az együttműködés eredményeként negyedik hónapja a híradós anyagok feliratozva kerülnek a képernyőre. A feliratozást Újpest Önkormányzata támogatja, mint a televízió fenntartója.
 
Megterhelő költséget jelent-e a feliratozás? Bizonyára jelent plusz költséget, de ha ez a jó ügyet szolgálja, akkor a plusz költség megtérül, elégedettebbek a lakosok, erkölcsi nyereség sem kevés, nem utolsó sorban egy jó ügy szolgálatában a plusz költség nem jelenthet problémát.
 
Kinek jó ez? Nem csak a siket és nagyothalló lakosoknak, de például a nyelvgyakorlóknak, időseknek, időlegesen akadályozott személyeknek is, pl. hangos környezetben.
 
Bár a Jelnyelvi Törvény 30.§-a, (amely a rádiózásról és a televíziózásról szóló 1996. évi I. törvényt módosítja) a közszolgálati, illetve az országos médiának írja elő az infokommunikációs akadálymentesítési kötelezettséget, az ÚKTV nyitottsága, segítőkészsége és a kerület lakosai érdekeinek szem előtt tartása mindenképpen mintául szolgálhat a többi kerületi, helyi, kisebb televíziók számára is.
 
Az országban mindenhol élnek siketek és nagyothallók, az információhoz való hozzáférés jogát számukra is garantálják az emberi jogok. Legyen szó helyi vagy országos jelentőségű hírről, mindenképpen biztosítani kell az információkhoz való hozzáférés lehetőségét hallássérült sorstársaink számára is.
 
 
Bővebb tájékoztatás:
Sándor Judit
sandor.judit@sinosz.hu
További híreink
Visszatér a pornókirály, Kovi újra forgat
A négyszeres pornó-Oscar-díjas rendező, Kovács „Kovi” István arról beszélt a Blikknek, hogy az elmúlt években sok felkérést kapott, ezért visszatér a pornóiparba.
2024-03-09 13:31:54, Hírek, Környezetünk Bővebben
Lévai Anikó háttérhatalmáról is beszélt Magyar Péter
Hetek óta téma a sajtóban, hogy kivel és pontosan miről tárgyalt Magyar Péter, Varga Judit volt férje a Karmelitában, erről most konkrétabban fogalmazva kijelentette, hog...
2024-02-28 13:22:44, Hírek, Környezetünk Bővebben
Lecsalózták a DK alelnökét, Varju Lászlót
Erőszakos csalónak nevezte Varju László DK-s országgyűlési képviselőt a Fidesz kommunikációs igazgatója az MTI-hez pénteken eljuttatott videónyilatkozatában, emlékeztetve...
2024-02-26 12:34:43, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Mindenkit megnyugtatunk már most az elején: természetesen nem. Ez egy nagyon sok tényezős kérdés, hiszen, ha s...
Bővebben >>