. Ma Ervin napja van.
Méregdrága „romkocsmák” - helyett
2014-09-19 11:55:24
Méregdrága „romkocsmák” - helyett

Méregdrága „romkocsmák” - helyett

Lublinban, a Cicha (csendes) utca szürkeségében a legszínesebb folt a Szeretet Kávézó. A szeret olyan érzés, amiben nincs semmi érdek, mindig őszinte, szívből jön és nem kerül semmibe. Innen a hely neve – meséli Michal Wolny, a furcsa kávéházi projekt egyik kiagyalója.

 

Itt a kávé és a tea csak ürügy, azt szeretnénk, ha a Szeretet Kávézó olyan hely lehetne, ahol az emberek egyszerűen jól érzik magukat és nyitnak mások felé, miközben eszmét cserélnek egymással – mondja Zbyszek, aki csak másodállásban dolgozik a kávézóban, mert napközben köztisztviselő. A számlát kiegyenlítésének többféle módja is adott és a lehetőségek száma szinte végtelen: van aki „csak” egy mosolyt ad, mások hoznak egy kiló cukrot vagy egy zacskó teafüvet, elénekelnek egy dalt, vagy angolórát adnak. Van, aki portrét rajzol… Aki kellemetlennek érzi a pénz nélküli megoldást, az sincs kirekesztve, az pulton található dobozba helyezheti a vételárat – amiből aztán tisztítószereket vásárolnak.

 

 

Maga a hely nem ismeretlen a lubliniak előtt, van „gasztronómiai múltja”: korábban, sok évvel ezelőtt az orvosi akadémia ételbárja volt ezen a helyen. Ennek ellenére az önkénteseknek egy hónapjába telt használható állapotba hozni a helyet, ami 2001 óta zárva volt: A padlótól plafonig ki kellet cserélni mindent. A felújítás költsége – úgy, hogy mindent a csoport tagjai végeztek – 600 Zlotyiba (nagyjából 42000 Ft) kerültek, amit sikerült adományokból összeszedni.

 

Michal Wolny csoportja ingyen kapták meg a helyet – kulturális és szociális működésre. Autonóm szociális/szövetkezeti centrumnak nevezik magukat,mindent a „csináljuk együtt” jegyében tesznek. A klasszikus haszonelvű hozzáállástól igyekeznek magukat távol tartani, csak olyan akcióban vesznek részt, mely társadalmilag és közösségileg is hiteles számukra.

 

A sokaknak szimpatikus kezdeményezés felkeltette a lengyel sajtó érdeklődését, hogy mivé változik/változhat a Szeret Kávézó az évek során, azt egyelőre csak találgatni lehet. Amint az is, hogy ki lenne olyan botor, hogy a 900/négycent kalibrált fővárosi "bulinegyedben" ki venné a bátorságot és a pénztárcát egy hasonló kezdeményezéshez. 

 

(librarius.hu nyomán)

 

További híreink
Cigarettát és kulcscsomót vettek el a megvert férfitól
A kifosztás bűntette és súlyos testi sértés bűntette miatt indult ügyben az Esztergomi Járási Ügyészség vádiratot nyújtott be egy férfival és egy nővel szemben, akik a me...
2024-01-16 16:59:47, Hírek, Kitekintő Bővebben
BMW és Mercedes versenyzett az Árpád hídon – halálra gázoltak egy szabályosan közlekedő kerékpárost
Tisztázatlan körülmények között egy személyautó elütött egy kerékpárost, majd összeütközött egy másik autóval az Árpád hídon 2023. július 1-jén, nem sokkal éjfél után, ír...
2023-07-02 11:38:09, Hírek, Kitekintő Bővebben
Mérget adott be az anyjának az ápolónő a gyöngyösi kórházban
A Heves Vármegyei Főügyészség előre kitervelten elkövetett emberölés bűntettének kísérlete miatt emelt vádat egy 41 éves nő ellen, aki megpróbálta megölni az anyját – tud...
2023-02-18 12:34:05, Hírek, Kitekintő Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Romos és penészes cserelakás, amelyet felajánlott a MÁV az egyik bérlőnek, akinek a szerződését a mini-Dubaj m...
Bővebben >>