. Ma Natália napja van.
Nyílt levél az Adóhivatalnak!
2012-02-18 13:09:45
Nyílt levél az Adóhivatalnak!

Nyílt levél az Adóhivatalnak!

Szerkesztőségünkbe olvasói levél érkezett, melyet annak kapcsán írt egy állampolgár, hogy BEOL.hu oldalon olvasta, hogy Valentin-napon a dél-alföldi régióban egy karikaturistát és egy háromtagú zenekart csaltak tőrbe a NAV ellenőrei.  Mikor a karikatúra elkészült a művész nemcsak nem adott, de nem is tudott volna számlát adni, mivel adószáma sem volt, a zenészek pedig szerenád után szintén csak a fizetséget várták, de számlával nem készültek.


Tisztelt NAV!

Köszönöm munkájukat. Kérem, sőt elvárom, hogy a jövőben is szisztematikus alapossággal járjanak el, és kivétel nélkül minden adócsalót kutassanak fel és tűzzék lándzsavégre. A kínai árusoktól kezdve a zöldségesig, a fodrászokat, kozmetikusokat, a virágárusokat, a pincéreket, a taxisoktól a magánrendelést folytató bármilyen orvosig. 


Külön kérném, hogy az Önkormányzatoknál most már kötelezően nyilvántartásba vett társasházi közös képviselőket is büntetőjogi felelősségükkel nyilatkoztassák meg, hogy a törvény által előírt nyilvántartási kötelezettségükből kifolyólag adják ki az adóhivatalnak  azoknak az ingatlantulajdonosoknak a nevét, akik ingatlanukat bérbe adják. Ha igazán alaposak akarnak lenni, akkor nehogy elfelejtsék Magyarország összes egyéb ingatlanát is ellenőrizni, hogy tulajdonos vagy bérlő lakik-e benne és kellő szigorral járjanak el azok ellen, akiknek hirdetéseit megtalálják az ingatlanpiacon, ám ellenőrzéskor még szívességi lakáshasználatról sincs kéznél egy papírja a bennlakó bérlőnek.


Azonban itt álljunk meg egy pillanatra.

A sorrendiségükkel nem tudok egyetérteni.  Miért a kisembernél kezdik az ellenőrzést? Legyenek korrektek és következetesek! Kérem, szíveskedjenek a sorrendet is betartva javaslatomat megvalósítani és a siker nem marad el: sok-sok milliárd befolyhat az államkasszába.


1.   Az adóhivatal számára egy kattintással elérhető földhivatali nyilvántartásból kérjék le azt a listát, amelyik a 2011 évre szóló magyarországi értékesített ingatlanok adatait tartalmazza. (Ha igazán alaposak akkor az elévülésre tekintettel az elmúlt 5 évre is kiterjedhet a vizsgálat, ami a kiróható büntetések milliárdjait is megsokszorozhatja)


2.   Kérjék ki az adásvételi szerződéseket és  gyűjtsék ki minden egyes szerződésről az ellenjegyző ügyvédek, adatait, akiket az állampolgároknak kötelező igénybe venni ha  ingatlanukat értékesítik.


3.   A kigyűjtött adatok alapján kérjék be az ügyvédektől vagy ügyvédi irodáktól azokat a konkrét számlákat, amelyek másodpéldányát a nekik ezerszázalékosan fizető, lakásukat értékesítő ingatlantulajdonosoknak kellett adniuk, és amely másodpéldányával kötelezően rendelkezniük kell az összes ellenjegyzett szerződésük esetében.


Megjegyzem ez eddig csak papírmunka volt, ki sem kellett mozdulni az adóhivatalnoknak a székéből.

Kétség nem férhet ahhoz, hogy egy hónapon belül felgöngyölíthető lenne milliárdos nagyságrendű be nem fizetett adó, amit olyan dr. állampolgároktól tudnának behajtani, akiknek a remélhetőleg tetemes büntetés befizetése nem is okozna nagy problémát.


További két javaslatom:

  • A kötelező ügyvédi ellenjegyzéseket tartalmazó összes típusú okirat, mint az  ingatlan adásvételi szerződés, a végrendelet, stb. az adóhivatal által kötelezően előírtan,  tartalmazza az  okirat záradékában az ügyvédi munkadíjak pontos összegét is.
  • Az ingatlanértékesítések zöme ingatlanirodák segítségével történik. Mivel ez esetben az adóhivatal utólagos ellenőrzése nem könnyű,  - hogy a tulajdonos  ingatlanossal vagy a nélkül adta el ingatlanát -  így kötelezzék az ügyvédeket, hogy a szerződés záradéka azt is tartalmazza, hogy melyik ingatlanos vagy ingatlaniroda működött közre az értékesítésben,  - sőt ha már lúd, legyen kövér – hány százalékos közvetítői díjat kért.

 A két új szabály bevezetésével a jövőben az ingatlanosok és az ügyvédek könnyen ellenőrizhetővé válnának, hogy adtak vagy nem adtak számlát a munkavégzésért.


Ráadásul az ügyvédi és ingatlan értékesítői munkadíjat megfizető állampolgár, később általában csökkentheti ezekkel a költségekkel a befizetendő adójának mértékét.


Miért kellene az adóhivatalnak a jövőben megbíznia az ilyen jellegű ügyletek bármelyik szereplőjében? Az ingatlantulajdonos felsóhajt, hogy számla nélkül kevesebbet fizet, az ingatlanos és az ügyvéd bízva az adóhivatal ellenőrzési hiányosságában  - ahogyan ezt teszi évek óta, a jövőben is - nyugodt lélekkel zsebreteszi a nem csekély ám rendszeres jövedelmet, amivel az állam milliárdokat bukik évente.


A kisember pedig csak azt hiszi, hogy megmenekült az egyik sarctól a sok ezerből, pedig dehogy. Egyrészt nem fogja fel, hogy amikor az adót be kell fizetnie, akkor elszámolhatja a költségeit, másrészt meg láthatjuk, hogy a NAV nem a nagyhalakat ellenőrzi a milliárdos büntetések érdekében, hanem a zenészt meg a karikaturistát a pár ezer forintokért.


Tisztelt NAV!

A kisember lassan belehal az adókba, illetékekbe, és az egyre több sarcba. Képtelenek vagyunk ezeket a tisztességes munkából megfizetni. A kisvállalkozóktól kezdve az összes középosztályba (ami lassan meg is szűnik) tartozó megcsappant jövedelmű emberekig, akik az ország lakosságának a legnagyobb részét jelentik, mindenki a létért küzd.


Nem  azért dolgozik és fusizik, hogy autót vehessen, vagy utazzon, hanem, hogy a rezsiköltségét ki tudja fizetni, hogy ennivaló kerüljön az asztalra és hogy bérletet vehessen a gyerekének, hogy az ne blicceljen, amikor megy intézni a diákhitelét, hogy tovább tudjon tanulni.


Amíg nem látják a kisemberek, hogy a NAV nem a fejétől bűzlik a hal elv alapján végzi a munkáját, addig a nép csak legyint egyet és vegetál tovább, ott spórolva ahol tud, hogy ne hajléktalanként végezze, aminek kétségtelen egy előnye lenne: az adóhivatal nem ellenőrizné, hogy az alamizsnaként kapott kétszáz forintosról ad-e számlát vagy sem.

Tisztelettel kérem javaslataim elfogadást.

ETA, (Egy tisztességes adófizető).

(név és cím a szerkesztőségben)

További híreink
Milyen bútort válasszunk gyerekszobába, mint kiegészítő fekhely?
A gyerekszobák befogadóképessége általában véges és behatárolt. Éppen ezért alaposan át kell gondolni, ha a gyerekbútorokon kívül más bútort is el szeretnénk helyezni ben...
2019-10-17 16:51:47, Hírek, Fókuszban Bővebben
Fűzzünk, fonjunk, vágjunk!
Tudta, hogy a kreatív játékok észrevétlenül fejlesztik gyermekük képességeit, egyik napról a másikra? Nem csalás nem ámítás, a kisebb és a nagyobb gyerekek is kijátsszák ...
2019-09-17 13:35:29, Hírek, Fókuszban Bővebben
A legmegbízhatóbb adattárolási mód
Napjaink elektronikai fejlettségének köszönhetően a régi, hagyományos papír alapú adattárolás szinte teljesen megszűnt. Ehelyett más digitális adathordozók vették át a sz...
2019-09-17 13:33:06, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A történtek miatt mind a MAZSIHISZ, mind a kormányhoz közelebbi EMIH is felháborodva reagált.
Bővebben >>