. Ma Gellért napja van.
Sztívia: az új édesítő
2012-02-03 12:07:26
Sztívia: az új édesítő

Sztívia: az új édesítő

Növényből van, nem cukor és mégis édes. Sok mindent gyógyít ezért a legajánlottabb édesítőszer. Nagyon intenzív édes íze van, így nemcsak a cukrot helyettesíti, de az allergiát, érelmeszesedést és a magas vérnyomást is kedvezően befolyásolja. Gátolja sok káros baktérium és vírus szaporodását, ezért hatékonyan alkalmazható influenza, megfázás, és szájfertőzés ellen is.


A jázminpakóca más nevén sztíviaa, édesfű vagy édes levél a Dél-Amerikában őshonos  fészkesek családjába tartozó évelő fűszer és gyógynövény.


A pár éve divatos legtermészetesebb édesítőszer levelei harmincszor, a kivonatai pedig háromszázszor is édesebbek a répacukornál.  A világ számos országában ételek és italok édesítésére használják és ami többek között különlegessé teszi:  főzésre is alkalmas, mert a hatóanyaga nem bomlik le a melegítéstől. Külön vizsgálatok alapján állapították meg azt is, hogy fogyasztása esetén nem jelentkezik fogszuvasodás.


A guarani indiánok már nagyon régen e növényből nyert folyadékot alkalmazzák a sebek gyors gyógyítására, mivel a hegesedést segíti megakadályozni. Bőrbetegségek kezelésére, bőrregeneráló hatása miatt is sok helyen alkalmazzák. Porok, cseppek vagy tabletták formájában már Magyarországon is beszerezhető.

 

A növény kapható kertészetekben, sokan szeretik, mert rovarűző hatása is van. Télre fagymentes helyre kell tenni, de tavasztól késő őszig szabadban vagy ablak között napfényes helyen nálunk is termeszthető.


Édesítőszer készítése:


A szárított levelekből 1 evőkanálnyit öntsünk le 2 dl forró vízzel, hagyjuk állni 20-30 percig, szűrjük le. Az így kapott 2 dl tömény, kalóriamentes édesítőszert tehetjük teába, müzlibe, gyümölcslevesbe stb. A leveleket porrá őrölve porcukorként használhatjuk süteményekhez, savanyú gyümölcsökből készített üdítőitalok, finom gyógylikőrök (homoktövis, kökény, fekete ribizke, gyömbér stb.) édesítéséhez.

További híreink
Csábítás mesterfokon
Biztosan találkozott már azzal az érzéssel, hogy milyen jó lenne a partnerét valami új, igencsak meglepő kiegészítővel meglepni egy kettesben töltött napon. Jó hírünk van...
2020-06-22 12:37:29, Hírek, Könnyű Bővebben
Mitől fél az ember?
A félelem egy ősi érzés, ami bár rém kellemetlen tud lenni, de egyben nagyon hasznos is. Már az ősember is félt az ellenségeitől, aminek az volt a haszna, hogy nem csak a...
2020-06-21 12:22:22, Hírek, Könnyű Bővebben
Öntözéstechnika: a valós segítség
A kert ideális esetben a feltöltődés, a játék, a pihenés helyszíne. Mérettől függetlenül, városi vagy vidéki környezetben igazi oázissá lehet változtatni a zöld udvart. N...
2020-06-21 12:20:19, Hírek, Könnyű Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Másfél milliárd forintos hitelt vett fel az Andrássy út 116. szám alatt található villa átalakítására és felúj...
Bővebben >>