. Ma Zita napja van.
Sztívia: az új édesítő
2012-02-03 12:07:26
Sztívia: az új édesítő

Sztívia: az új édesítő

Növényből van, nem cukor és mégis édes. Sok mindent gyógyít ezért a legajánlottabb édesítőszer. Nagyon intenzív édes íze van, így nemcsak a cukrot helyettesíti, de az allergiát, érelmeszesedést és a magas vérnyomást is kedvezően befolyásolja. Gátolja sok káros baktérium és vírus szaporodását, ezért hatékonyan alkalmazható influenza, megfázás, és szájfertőzés ellen is.


A jázminpakóca más nevén sztíviaa, édesfű vagy édes levél a Dél-Amerikában őshonos  fészkesek családjába tartozó évelő fűszer és gyógynövény.


A pár éve divatos legtermészetesebb édesítőszer levelei harmincszor, a kivonatai pedig háromszázszor is édesebbek a répacukornál.  A világ számos országában ételek és italok édesítésére használják és ami többek között különlegessé teszi:  főzésre is alkalmas, mert a hatóanyaga nem bomlik le a melegítéstől. Külön vizsgálatok alapján állapították meg azt is, hogy fogyasztása esetén nem jelentkezik fogszuvasodás.


A guarani indiánok már nagyon régen e növényből nyert folyadékot alkalmazzák a sebek gyors gyógyítására, mivel a hegesedést segíti megakadályozni. Bőrbetegségek kezelésére, bőrregeneráló hatása miatt is sok helyen alkalmazzák. Porok, cseppek vagy tabletták formájában már Magyarországon is beszerezhető.

 

A növény kapható kertészetekben, sokan szeretik, mert rovarűző hatása is van. Télre fagymentes helyre kell tenni, de tavasztól késő őszig szabadban vagy ablak között napfényes helyen nálunk is termeszthető.


Édesítőszer készítése:


A szárított levelekből 1 evőkanálnyit öntsünk le 2 dl forró vízzel, hagyjuk állni 20-30 percig, szűrjük le. Az így kapott 2 dl tömény, kalóriamentes édesítőszert tehetjük teába, müzlibe, gyümölcslevesbe stb. A leveleket porrá őrölve porcukorként használhatjuk süteményekhez, savanyú gyümölcsökből készített üdítőitalok, finom gyógylikőrök (homoktövis, kökény, fekete ribizke, gyömbér stb.) édesítéséhez.

További híreink
Az elektromos autók töltésének folyamata is megállíthatatlanul fejlődik
Hogy ez mit jelent a gyakorlatban? Az kétségtelen, hogy a villanyautókkal kapcsolatban a legtöbb kérdés a töltés kapcsán érkezik. Ez a legfontosabb terület, hisz nagymé...
2024-04-22 15:35:20, Hírek, Könnyű Bővebben
A falpanelek használatának 3 előnye
Az aktuális lakberendezési trendekben előkelő helyet foglalnak el a különféle falpanelek, melyeket egyre többen alkalmaznak a lassan ódivatúvá váló tapéták helyett. Ha pe...
2024-04-11 17:14:57, Hírek, Könnyű Bővebben
Amit 2024-ben az autópálya-használatról tudni kell
Idén sok változással kell számolni, ezért még azoknak is, akik komoly begyakorolt autópálya-matrica vásárlási rutinnal rendelkeznek, érdemes átgondolni, hogy melyik konst...
2024-04-09 17:55:43, Hírek, Könnyű Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Baloldali, szociáldemokrata, zöld választ adna a DK, az MSZP és a Párbeszéd a jelenlegi belpolitikai krízisre....
Bővebben >>