. Ma Ervin napja van.
Változás az adószámos magánszemélyeknél
2012-02-07 11:37:57
Változás az adószámos magánszemélyeknél

Változás az adószámos magánszemélyeknél

A 2011-es évi hatályos jogszabályi rendelkezések alapján eddig csak akkor kellett az adóelőleget levonnia a  kifizetőnek a számlaképes magánszemélyektől, ha azt a magánszemély írásban kérte. 2012. január 1-jétől ez megváltozott: a kifizetőnek minden esetben adóelőleget kell levonnia az adószámos magánszemélytől.


Hogy kikre vonatkozik ez? A szellemi szabadfoglalkozásúak  és az ingatlan bérbeadóknál fordul elő többnyire az, hogy egy magánszemély nem vállalkozást indít, nem egyéni vállalkozó lesz, hanem adószámos magánszemélyként  megbízási. eseti szerződéseket kötve rendszeresnek  nem nevezhető jövedelme keletkezik . Az adószámos magánszemélynek mindig hetes számmal kezdődik az adószáma.

 

Ezentúl a számlát adó  adószámos  magánszemélynek nem szabad a számla összegét kifizetni, mert le kell belőle levonni az adóelőleget, és mint a járulékterhet nem viselő, szociális hozzájárulási adó alapját nem képező jövedelem után,  általános mértékű egészségügyi hozzájárulást kell utána megfizetni.

 

Nagyon fontos, hogy már a szerződés megkötésekor tisztában legyünk azzal. hogy adószámos magánszemélyekkel kötünk  megállapodást, mert a vállalási összegre rakódó egészségügyi hozzájárulás miatt  ez a vállalkozásnak többe kerül.

 

Összegezve tehát a számlaképes – adószámos magánszemélyt minden esetben a számlája benyújtásakor nyilatkoztatni kell. hogy:
• Választott költséghányadról, de az a bevétele maximum 50%-ka lehet, mint adóalap, amit számlákkal kell alátámasztani majd az éves bevallásakor.

( Ennek a nyilatkozatnak a hiányában a bevétel teljes összege az adóelőleg-alapba tartozik kivéve, ha a költségtérítés önálló tevékenységből származó bevételnek minősül, ekkor csak a bevétel 90 százalékát kell az adóelőleg-alapnál figyelembe venni.)


• Adóalap kiegészítésről, hogy az összevont adóalapba tartozó várható éves jövedelme a magánszemélynek az adott kifizetéssel együtt sem haladja meg a 2 millió 424 ezer forintot.

A  nyilatkozatminta  az APEH honlapján ITT elérhető:


A jövőben az ilyen jellegű számlákat megkülönböztetett figyelemmel kell kísérni, mert utólag komoly adóhátralék keletkezhet belőle. Könyvelőjüknek legkésőbb a hónap elején juttassák el az ilyen típusú számlát, hogy a havi bérszámfejtésbe legyen idő azt beállítani.

További híreink
A bántalmazott nép és a kritikát nem tűrő remény
Demokratának lenni, azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei legyenek – Perintfalvi Rita FB-jegyzete.
2024-04-21 10:22:49, Hírek, Fókuszban Bővebben
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Bodrogi Gyula, a Nemzet Színésze, Kossuth-díjas, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, színházi szerepek,...
Bővebben >>