FŐVÁROSI HÍRHATÁR - A ternYpe reagálása Balog miniszter tegnapi kijelentésére

FŐVÁROSI HÍRHATÁR
   
 2019.09.15.
 Vasárnap
Ma Enikő napja van.
Holnap Edit napja lesz.
   EUR árfolyam
   332,70 Ft
   CHF árfolyam
   303,69 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2014. 08. 05. 16:35     


A ternYpe reagálása Balog miniszter tegnapi kijelentésére
A ternYpe – Nemzetközi Ifjúsági Hálózat megdöbbentőnek tartja, hogy a cigányság integrációjáért is felelős miniszter éppen a roma holokauszt emléknapján sajátos értelmezésével vonja kétségbe, hogy a második világháború idején Magyarországról tömegesen deportáltak volna cigányokat koncentrációs táborokba, ahol módszeresen semmisítették meg őket zsidó honfitársaikkal együtt.

A ternYpe – Nemzetközi Ifjúsági Hálózat megdöbbentőnek tartja, hogy a cigányság integrációjáért is felelős miniszter éppen a roma holokauszt emléknapján sajátos értelmezésével vonja kétségbe, hogy a második világháború idején Magyarországról tömegesen deportáltak volna cigányokat koncentrációs táborokba, ahol módszeresen semmisítették meg őket zsidó honfitársaikkal együtt.

 

Rendkívül súlyosnak és fájdalmasnak tarjuk, hogy egy református lelkészből politikussá vált államférfi az emberiség történelmének legsötétebb szégyenfoltjáról így vélekedik, és tette mindezt a roma holokauszt 70. évfordulóján. Azzal a kijelentésével, hogy a magyarországi cigányokat Ausztriából vitték a megsemmisítő táborokba, Balog Zoltán miniszter úr kisebbíteni akarta az akkori magyar állam felelősségét az elkövetett bűnökért, ezért felhívjuk a magyar kormány tagjának figyelmét a Btk. 269/C. §, amely kimondja: aki a holokauszt tényét jelentéktelen színben tünteti fel, bűntettet követ el, és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

 

A ternYpe – Nemzetközi Ifjúsági Hálózat az emberi erőforrások miniszterének, és a magyar kormány valamennyi tagjának figyelmébe ajánlja az Európa Tanács Ifjúsági Igazgatósága Roma Fiatalok Akciótervének (Roma Youth Action Plan) keretében a roma holokauszt oktatásával kapcsolatban készült kiadványt, amelynek bemutatására a szervezetünk által a múlt héten tartott lengyelországi megemlékezés-sorozaton került sor. A segédanyag nem csak a népirtásra, a diszkrimináció elleni küzdelemre hívja fel a figyelmet, hanem történelmi áttekintést ad a roma népirtásról, ötleteket ad az oktatásához kapcsolódóan, emellett felhívja a figyelmet a romák jelenlegi helyzetére is. A ternYpe Nemzetközi Ifjúsági Hálózat felajánlja Balog Zoltán miniszternek és a kormány tagjainak, hogy a jövőben vegyenek részt szervezetünk által tartott szemináriumokon és rendezvényeken, konferenciákon, ahol a roma holokausztról, és a cigányok jelenlegi helyzetéről valós és reális képet kaphatnak. A ternYpe abban is örömmel segít Balog Zoltán miniszternek, hogy személyesen találkozzon roma holokauszt túlélőkkel, akik felidézhetik számára, honnan, mikor, és milyen közlekedési eszközökkel kerültek munka- és megsemmisítő táborokba, hány száz embertársuk halálának voltak szemtanúi a marhavagonokban.

 

 

A ternYpe Nemzetközi Ifjúsági Hálózat Balog Zoltán miniszter szavai miatt is rendkívül fontosnak tartja, hogy a fiatalok a jövőben is találkozhassanak a holokauszt túlélőivel, és saját szemükkel láthassák az egykori koncentrációs táborokat, hogy politikusok saját érdekeik miatt ne tudják kétségbe vonni, kisebbíteni az emberiség ellen elkövetett legnagyobb bűnöket. Krakkóban és Auschwitz-Birkenauban 2014. július 30. és augusztus 3. között ezer európai roma fiatal a roma népirtás 70. évfordulójára, és Magyarország legnagyobb temetőjében hajtottak fejet azok emléke előtt, akik bizony túlzsúfolt marhavagonokban kerültek a megsemmisítő táborba. Magyarországról 120 fiatal vett részt a megemlékezés-sorozaton, akik hétfőn érkeztek vissza lengyelországi útjukról. Megdöbbentő, hogy miközben európai fiatalok emlékeznek a vészkorszak áldozatairól, túlélők mesélik el megpróbáltatásaikat, hazánkban a kormány tagja kisebbíti Magyarország felelősségét a vészkorszak borzalmaiért.

 

A ternYpe Balog Zoltán miniszter figyelmébe ajánlja az európai roma fiatalok Krakkóban hozott állásfoglalását: “Mi vagyunk az utolsó generáció, akinek még valós, élő kapcsolata van a vészkorszak borzalmait, az emberiség szégyenfoltját, a holokausztot túlélt emberekkel, ezért a mi kötelességünk, hogy megőrizzük és továbbadjuk a szörnyűség emlékét az utókornak. A népirtás borzalmait soha nem szabad feledni, az emberiség ellen elkövetett bűnöket kisebbíteni, vagy elhallgatni. Mi, az új generáció tagjai kell, hogy átadjuk a tudást a következő nemzedéknek, arra figyelmeztetve, a kirekesztés, a szélsőséges ideológia, a diszkrimináció hová vezethet. Tanulnunk kell a múltból, és ennek tudatában kell figyelnünk a jelenre, hogy legyen, és lehessen jövőnk. Együtt, közösen, emberként.”

 

A ternYpe – Nemzetközi Ifjúsági Hálózat elvárja a magyar kormány tagjától, hogy kérjen bocsánatot az áldozatoktól, a hozzátartozóktól, a túlélőktől, és mindazoktól, akiket kijelentésével megsértett. Elvárjuk, hogy a miniszer úr kérjen bocsánatot Forgács József Banditól, aki a magyarországi zarándokcsoportunkkal együtt részt vett a krakkói és a birkenaui megemlékezés—sorozaton, és ezer fiatalnak idézte felidézte a gyermekként átélt borzalmait. Javasoljuk, tekintse meg a holokauszt túlélőivel készült interjúinkat, és tájékozódjon hiteles dokumentációkból.

 

Budapest, 2014. augusztus 5.

 

ternYpe Nemzetközi Ifjúsági ternYpe Magyarország Hálózat


További hírek

  Tarlós és a náci fogyatékosság
2019. 09. 14. 17:17 fovarosi-hirhatar.hu
  Az újbudai polgármester ingyenkrumpli után villanyégőkért gyűjti a támogatást
2019. 09. 13. 15:11 fovarosi-hirhatar.hu
  Ez már tényleg elmebetegség – teljes étkezés helyett ovis focicsomag 730 millióért
2019. 09. 13. 15:11 fovarosi-hirhatar.hu
  Elhunyt Marton László
2019. 09. 13. 09:39 fovarosi-hirhatar.hu
  Rendőrállam: fegyveres razziával rohanták le a józsefvárosi ellenzéki jelölt stábját
2019. 09. 12. 15:53 fovarosi-hirhatar.hu
  Pusztán a véletlenek összjátéka, hogy tegnap ismét bedöglött a választási honlap
2019. 09. 10. 11:10 fovarosi-hirhatar.hu
  Tél még nincs, de kihűléses haláleset már van
2019. 09. 09. 13:23 fovarosi-hirhatar.hu
  Ismét felszentelték a gyilkolást – a bizarr mise fénypontja a leölt szarvasbika teteme volt
2019. 09. 09. 13:23 fovarosi-hirhatar.hu
  Nem találják a Hableány-baleset utolsó áldozatát - milliós nyomravezetői díjat tűztek ki
2019. 09. 08. 11:46 fovarosi-hirhatar.hu
  Tavaly 11 milliárd ment Kárpátaljára – most hatmilliós kazánért koldul egy gyermekotthon
2019. 09. 07. 17:44 fovarosi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport