FŐVÁROSI HÍRHATÁR - Hány fröccs egy színházi előadás..?

FŐVÁROSI HÍRHATÁR
   
 2019.11.12.
 Kedd
Ma Jónás, Renátó napja van.
Holnap Szilvia napja lesz.
   EUR árfolyam
   334,45 Ft
   CHF árfolyam
   304,79 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2014. 08. 18. 12:33     


Hány fröccs egy színházi előadás..?
A már-már műemléki szocreál kulturális helyszín financiális kocsma lesz a Feneketlen-tó partján. Évtizedek óta nem foglalkozott a területtel sem a helyi, sem a fővárosi vezetés, most egy állítólag kiváló felsőbb kapcsolatokkal rendelkező cég jut hozzá, hogy „Fröccs-teraszt” telepítsen a kocsmának grandiózus helyszínre.

A már-már műemléki szocreál kulturális helyszín financiális kocsma lesz a Feneketlen-tó partján. Évtizedek óta nem foglalkozott a területtel sem a helyi, sem a fővárosi vezetés, most egy állítólag kiváló felsőbb kapcsolatokkal rendelkező cég jut hozzá, hogy „Fröccs-teraszt” telepítsen a kocsmának grandiózus helyszínre.

 

A befektető Zsigmondkert Kft. tulajdonosa nem ismeretlen a hazai közéletben. A Medúza Event Kft. üzemelteti a MüPa, az Operaház és az Erkel Színház büféjét, és a jól informáltak szerint meglehetősen jó politikai kapcsolataik is vannak.

 

Bár 15 (!!!) évre már az év elején megnyerték a bérleti jogot, a munkálatokat nagyjából csak augusztus elején kezdték meg, de a tervek szerint már októberben fröccsözhetnek a …., nos, itt elbizonytalanodik kissé a szemlélődő, hiszen egy ilyen hatalmas helyszín pusztán sznobbfröccsökkel nem telik meg. Ami kiválóan működhet egy Erzsébet téri pavilonnál – ott is spriccelget a vállalkozás – az erős kihívás egy hatalmas szabadtéri parkban, ami ráadásul teljes átépítést igényel a közművek kialakításától a vízhálózat megteremtésén át a mélysüppedésű fotelekig és az időjárástól függetlenített helyiségekig. Többek között. Ráadásul mindezt szezonálisan.

 

Ondrusek Péter, a vállalkozás ügyvezetője úgy nyilatkozott, hogy a helyszínen egy kulturális, multifunkcionális közösségi teret akarnak létrehozni, ahol a jógatábortól a gyerektáboron keresztül a termékbemutatókig mindenféle rendezvény helyet találhat, de akkor mire a Fröccsterasz elnevezés, ez kissé nehezen érthető.  Amint nem túl egyszerű magyarázatot találni arra sem, hogy mindebbe miként vághattak bele 50 millió forintra becsült felújítási költséggel, amikor egyértelmű az avatatlan szem számára is, hogy a végső számla ennek minimum a négyszerese lesz. Viszont az ilyenkor szokásosnál jóval alacsonyabb a bérleti díj a maga bő négymilliójával, bár tény: akinek jó kapcsolatai vannak a kormánykörökkel, azok ritkán mennek csődbe önhibájukból.

 

 

A beruházás váratlan sikere többek között azért is meglepő, mert a kerületi polgármester Hoffmann Tamás, aki ugye szintén jó politikai kapcsolatokkal rendelkezik, erősen támogatja a tervet a városrész sűrűn lakott központjában annak ellenére, hogy a Petőfi híd tövében működött Zöld Pardon felszámolását állítólagos lakossági bejelentésekre hivatkozva rendeltette el.

 

Az 1958-ban épült Budai Parkszínpad eredetileg nem volt csöndes hely, 1966-ig főként operetteket és esztrádműsorokat adtak itt elő. Történetének egyik leglátványosabb fénypontja a Medveczky Ilonával fémjelzett revü.

 

A szentimrevaros.blog szerzője szerint tavaly a főváros vezetése gyors és azonnali lépésekre szánta el magát. Szó sem esett már ötletpályázatról, koncepciókról, csak szikár és gyanúsan gyors bérbeadásról. A nyár beálltával, a szabadságolások megkezdésével egyidőben, június 20.-án értékbecslést végeztettek, majd másnap (!) kiírtak egy „pályázatot” a Parkszínpad üzemeltetésére, amelyet a „népszerű és milliók által olvasott” Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ honlapján olvashattak az érdeklődök, máshol valamiért nem. Ha pedig véletlenül mégiscsak meglátta volna valaki a pályázati kiírást, gondoskodtak róla, hogy sok ideje ne legyen: július 3.-án már be is kellett adni a pályázatokat. Így mindösszesen 7-8 munkanap állt rendelkezésére annak, aki semmilyen információval nem rendelkezett a kiírásról és esetleg lett volna olyan bátor, hogy szembeszáll a városvezetés elképzeléseivel és támogatottjával. Merthogy nehéz másként értelmezni ezt a csöndben lebonyolított pályázatot, amit –váratlan fordulattal- egy, az újbudai városvezetéshez, a kormánypártokhoz, sőt egyenesen a kormányhoz is több szálon kötődő vállalkozás nyert meg.

 

A nyertes cég fő tulajdonosa annak a biztonsági cégnek a tulajdonosa is egyben, amelyik a FIDESZ rendezvényeit, székházát és a Békemenetet is biztosítja. De a cég a vendéglátásban és rendezvényszervezésben is élen jár: számos állami intézmény mellett a Parlamenti éttermet is ők üzemeltetik, valamint a kormányülések „bekészítéséért”, magyarán a harapnivalóért is ők a felelősek, ami bizonyára fontos és megtisztelő megbízatás. A blog szerint a Parkszínpados tranzakció legvitathatóbb része, hogy finoman fogalmazzunk: a 2750 négyzetméteres telken álló, 870 négyzetméteres épületet havi 350.000 forintért adják bérbe, ami Újbuda szívében még akkor is gátlástalanul alacsony összeg, ha az épület jelenlegi állapotát ismerjük. Ezért az árért a környéken egy 80-100 négyzetméteres üzletet lehet kibérelni.

 

A környéken lakók nyugalmát mindennél fontosabbnak tartó politikusok harciassága helyett, ugyanezen politikusok támogatásával megnyílik Budapest legnagyobb szabadtéri kocsmája. Az erkélyek alatt, nevetséges bérleti díjért, kamupályázaton, haveroknak lejátszva. A "környék életlehetőségei" már nem számítanak, most valami egészen más a fontos.

Változnak az idők, miközben a színpad mögött egy egészen más jellegű élet folyik: téglákra állított tűzhelyen csonkolt hajléktalanok főzik a csirkeszárny-levest.

 

 

 

 

 

 


További hírek

  DK-tag lett Kálmán Olga – s rögvest a párt által delegált fővárosi alpolgármester munkatársa lett
2019. 11. 10. 16:37 fovarosi-hirhatar.hu
  Pokorni 2.0: Nyilasbűnökkel vádolt nagyapja nevét lekapartatná a turulemlékműről a hegyvidéki polgármester
2019. 11. 10. 10:54 fovarosi-hirhatar.hu
  Kihallgatják a Ripost és az Origo főszerkesztőit a Donáth Annát támadó leszbikus rágalmazás miatt
2019. 11. 10. 10:54 fovarosi-hirhatar.hu
  Végleg eldőlt – Budapest nem lesz többé Orbán játékszere
2019. 11. 08. 12:58 fovarosi-hirhatar.hu
  Egyre nagyobb a feszültség a gellérthegyi játszóteret kihasználó árusok miatt
2019. 11. 07. 18:07 fovarosi-hirhatar.hu
  Józsefváros: Komcsizással reagált a bukott Fidesz az ellenzéki többségű testület békejobbjára
2019. 11. 07. 18:07 fovarosi-hirhatar.hu
  Máris bilincsben látná Demeter Mártát az újabb 9 évre a nyakunkba szabadított Polt főügyész
2019. 11. 05. 14:36 fovarosi-hirhatar.hu
  Kocsis Máté most bátran kijelentette, hogy 20 éven át bűnöző vezette Budapestet
2019. 11. 05. 14:35 fovarosi-hirhatar.hu
  Vidámparkja nincs Budapestnek, de 44 milliárdért trópusi mocsár és átköltöztetett elefántok biztosítják a pannon egzotikumot
2019. 11. 04. 11:58 fovarosi-hirhatar.hu
  Feljelentést tett Budaörs polgármestere az aljas támadások miatt
2019. 10. 31. 12:31 fovarosi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport