FŐVÁROSI HÍRHATÁR - Újabb jobboldali összeesküvés-elmélet

FŐVÁROSI HÍRHATÁR
   
 2019.11.12.
 Kedd
Ma Jónás, Renátó napja van.
Holnap Szilvia napja lesz.
   EUR árfolyam
   334,34 Ft
   CHF árfolyam
   304,52 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2013. 10. 12. 05:30     


Újabb jobboldali összeesküvés-elmélet
Az Európai Parlament működését ismerők számára egyértelmű, hogy milyen összetett folyamat eredményeképpen születik meg egy EP állásfoglalás és jelentés.

Tabajdi Csaba: Herczog Edit képviselőtársam nyilvános pályázati anyaga kapcsán ismét a jobboldali támadások kereszttüzébe került a Tavares-jelentés. Az összeesküvés-elmélet állítása szerint a jobboldali többségű Európai Parlament baloldali megrendelésre készítette a jelentést. Minden alapot nélkülöz, hogy a Tavares-jelentést Göncz Kinga és én írtuk vagy készítettük volna azt elő.

 

Az Európai Parlament működését ismerők számára egyértelmű, hogy milyen összetett folyamat eredményeképpen születik meg egy EP állásfoglalás és jelentés. Pártcsaládoktól függetlenül fogalmazódott meg annak elemi igénye, hogy jöjjön létre egy olyan demokrácia ellenőrző mechanizmus, amely alapján az Unió kezelni tudja a demokratikus, jogállami deficiteket.

 

A Tavares-jelentést egyéves felkészülés előzte meg, a magyar kormány demokrácia-ellenes politikájának alapos vizsgálata kapcsán. 2013 szeptemberében az Európai Parlament Állampolgári Jogi Bizottságának delegációja - amelyben néppárti és konzervatív politikusok is részt vettek - Magyarországra látogatott, hogy hiteles, tényeken alapuló jelentést készítsen. A jelentés készítése során öt munkadokumentum is született, amely a jelentés alapját képezik. Ezek a dokumentumok néppárti és konzervatív képviselők bevonásával, valamint a magyar kormány észrevételeinek figyelembevételével készültek.

 

Rendkívül sajnálatos körülmény az, hogy a jelentés elkészítésére az Orbán-kormány politikája adott okot. Az elmúlt években milliók személyes méltóságát és érdekeit sértette meg, a demokráciát, a jogállamiságot, a médiaszabadságot rendszerszerűen lebontó magyar kormány. A magyar szocialisták a jelentés készítése alatt mindvégig mindent megtettek azért, hogy az ne tartalmazza az uniós Alapszerződés 7. cikke 2. és 3. pontja szerinti pénzügyi szankciókat hazánkkal szemben.  

 

Ezt el is értük, amely nemzeti szempontból rendkívül fontos. Az Unió az Orbán-kormány rossz politikája miatt nem büntetheti a magyar népet.

 

Az Európai Parlament kétharmada vagy támogatta, vagy pedig nem ellenezte a Tavares jelentést, többek között közel 70 néppárti képviselő. Ez azt jelenti, hogy az EP kétharmada együtt tud élni a Tavares-jelentés megállapításaival és javaslataival.

 

Mindezek alapján Mesterházy Attila pártelnök teljes joggal jelenthette ki, hogy Tavares-jelentés mögött nem a Magyar Szocialista Párt áll. Nyilvánvaló az is, amit hozzáfűzött miszerint, "a mi programunk címe arról is szól, hogy nem csak igazságosság kell Magyarországon, hanem több szabadság is, és ebben azt gondolom, hogy a Tavares-jelentés egy világos segédanyag, hogy melyek azok a területek ahol egészen biztosan lépni kell."

 

A Tavares-jelentésben foglalt kritikák nem Magyarországra, nem a magyar emberekre, hanem Orbán Viktorra és kormányára vonatkoznak. A bajai fideszes választási csalás éppen azt bizonyítja, hogy az Orbán-kormány jogsértő politikájának uniós figyelemmel követésére nagy szükség van a magyar emberek jogainak megvédése érdekében.

 

Háttér – a Tavares-jelentés kapcsán készített munkadokumentumok:

1. sz. Munkadokumentum az alapvető jogok helyzetéről Magyarországon: normák és gyakorlatok (az EP 2012. február 16-i állásfoglalása alapján) - Az igazságszolgáltatás függetlensége (2012. szeptember 5.), Szerző: Juan Fernando Lopez Aguilar, S&D, Spanyolország

2. sz. Munkadokumentum az alapvető jogok helyzetéről Magyarországon: normák és gyakorlatok (az EP 2012. február 16-i állásfoglalása alapján) - Alapelvek és alapvető jogok (2012. szeptember 6.), Szerző: Frank Engel, EPP, Luxemburg

3. sz. Munkadokumentum az alapvető jogok helyzetéről Magyarországon: normák és gyakorlatok (az EP 2012. február 16-i állásfoglalása alapján) – A médiaszabályozás (2013. január 17.), Szerző: Renata Weber, Románia, ALDE

4. sz. Munkadokumentum az alapvető jogok helyzetéről Magyarországon: normák és gyakorlatok (az EP 2012. február 16-i állásfoglalása alapján) - A demokrácia és a jogállamiság elve (2013. március 5.), Szerző: Anthea Mcintyre, ECR, Nagy-Britannia, Marie-Chistine Vergiat, GUE, Franciaország

5. sz. Munkadokumentum az alapvető jogok helyzetéről Magyarországon: normák és gyakorlatok (az EP 2012. február 16-i állásfoglalása alapján) – Az előadó összefoglaló észrevételei (2013. április 5.), Szerző: Rui TAVARES (Portugál, Zöld)

 

Magyar Szocialista Párt Európai Parlamenti DelegációjaMTI


Kapcsolódó írásunk:

A kormány beismerte a Tavares-jelentés igazátTovábbi hírek

  Végleg eldőlt – Budapest nem lesz többé Orbán játékszere
2019. 11. 08. 12:58 fovarosi-hirhatar.hu
  Egyre nagyobb a feszültség a gellérthegyi játszóteret kihasználó árusok miatt
2019. 11. 07. 18:07 fovarosi-hirhatar.hu
  Józsefváros: Komcsizással reagált a bukott Fidesz az ellenzéki többségű testület békejobbjára
2019. 11. 07. 18:07 fovarosi-hirhatar.hu
  Máris bilincsben látná Demeter Mártát az újabb 9 évre a nyakunkba szabadított Polt főügyész
2019. 11. 05. 14:36 fovarosi-hirhatar.hu
  Kocsis Máté most bátran kijelentette, hogy 20 éven át bűnöző vezette Budapestet
2019. 11. 05. 14:35 fovarosi-hirhatar.hu
  Vidámparkja nincs Budapestnek, de 44 milliárdért trópusi mocsár és átköltöztetett elefántok biztosítják a pannon egzotikumot
2019. 11. 04. 11:58 fovarosi-hirhatar.hu
  Feljelentést tett Budaörs polgármestere az aljas támadások miatt
2019. 10. 31. 12:31 fovarosi-hirhatar.hu
  Az újpesti MSZP-elnök is kilépett a pártból – egyenesen a DK-ba
2019. 10. 31. 12:31 fovarosi-hirhatar.hu
  Nem korrupció, szimpla gazdasági csoda – a top 100-ban Orbán parvenü pereputtya
2019. 10. 30. 11:50 fovarosi-hirhatar.hu
  Vona a Jobbikból, Navracsics az unióból távozik sértődötten
2019. 10. 29. 16:58 fovarosi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport